fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 50 USD

Cijene nafte stabilne iznad 50 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 50 USD, zaustavljene neočekivanim rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prijetnjom američkog predsjednika da neće potpisati paket pomoći u koronakrizi.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,1 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 47,01 USD, prenosi SEEbiz.

Američki institut za naftu (API) objavio je da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 2,7 miliona barela. Analitičari su očekivali da će izvještaj pokazati pad zaliha od 3,2 miliona barela.

“API je u SAD-u pokrenuo sirenu za uzbunu”, zaključio je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Cijene je pritisla i prijetnja Donalda Trumpa da neće potpisati zakon o 892 milijarde USD pomoći u koronakrizi, jer želi da Kongres poveća iznos pomoći građanima.

Potporu cijenama pružio je slabiji dolar, koji povećava kupovnu moć imalaca drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Prekidi u snabdijevanju iz Nigerije takođe su podstakli cijene. ExxonMobil je objavio prošle sedmice stanje „više sile“ na nigerijskom terminalu za izvoz sirove nafte Qua Iboe, nakon požara u postrojenju u kojem su povrijeđena dva radnika.

Očekivalo se da će se kroz taj terminal u decembru u inostranstvo slati 180 hiljada barela dnevno, a u januaru 150 hiljada barela dnevno.

Izvoz bi trebalo da se nastavi početkom januara, rekao je neimenovani izvor.

Na naftnim tržištima i dalje strahuju za oporavak potražnje s obzirom na širenje novog, vrlo zaraznog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, što je podstaklo brojne zemlje da prekinu prometne veze s Ostrvom.

SAD i dalje bilježi rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, više od milion u samo šest dana. Amerikanci su ponovno upozoreni da izbjegavaju božićna putovanja, što će dodatno smanjiti potražnju za gorivima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije zbog praznika na svojoj internet stranici objavila cijenu barela sirove nafte iz korpe svojih članica u prethodnom danu. Zadnji su podaci od prošlog četvrtka, kada je iznosila je 50,78 USD.

Najčitanije