fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice porasle više od jedan odsto

Cijene nafte prošle sedmice porasle više od jedan odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošle sedmice više od jedan odsto, jer se ulagači nadaju trgovinskom dogovoru između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, što bi spriječilo dalje slabljenje svjetske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 1,3 odsto, na 62,5 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 odsto, na 57,25 USD, prenosi Hrportfolio.

Rast cijena nafte zahvaljuje se optimizmu ulagača nakon što su prošlog četvrtka američki i kineski zvaničnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu.

Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

To je podstaklo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije, a time i slabljenje potražnje za energentima.

Međutim, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, nakon što su mediji izvijestili da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutrašnjim protivljenjem.

Zato i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojem bi trebalo da se potpiše parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve tačno sadržavao taj sporazum.

To je spriječilo značajniji rast cijena nafte.
Negativno je na cijene uticala i izjava glavnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohammada Barkinda, koji je izrazio veći optimizam u vezi izgleda za narednu godinu.

Njegov komentar je protumačen kao signal da nema potrebe za daljim ograničavanjem proizvodnje.

OPEC i njegovi partneri predvođeni Rusijom trenutno smanjuju proizvodnju 1,2 miliona barela dnevno i to će činiti do marta naredne godine. Sastaće se ponovo 5. i 6. decembra u Beču kako bi razmotrili dalju strategiju.

„Čak i ako se postigne parcijalni sporazum između SAD-a i Kine, uticaj na potražnju neće biti dovoljan da se naredne godine izbjegne prekomjerna ponuda, što znači da bi OPEC trebalo da dodatno smanji proizvodnju”, pišu analitičari Commerzbank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Ulagače je zabrinuo i izvještaj o snažnom rastu zaliha sirove nafte u SAD-u prošle sedmice jer su, kako je objavila američka vlada, rafinerije smanjile proizvodnju, dok je izvoz oslabio.

S druge strane, pozitivno je na cijene uticao izvještaj firme Baker Hughes, prema kojem je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen treću sedmicu zaredom, i to za njih sedam, na ukupno 684, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od aprila 2017. godine.

U istom prošlogodišnjem periodu aktivno je bilo oko 870 postrojenja, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na osnovu viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Najčitanije