fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 67 USD

Cijene nafte pale prema 67 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 67 USD, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja covida 19 u Indiji i Brazilu i razočaravajućih ekonomskih podataka iz Kine i Evrope.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u julu pala je 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,33 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 64,18 USD, prenosi SEEbiz.

Fokus trgovaca ponovo je preusmjeren na Indiju koja je ponovo izvijestila o ogromnom rastu broja novozaraženih tokom 24 sata, za 386 hiljada. Najveći indijski gradovi ponovo su zaključani, što umanjuje izglede potražnje za energijom.

U Brazilu je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio 400 hiljada, a zabrinjava i stanje u Japanu gdje se broj novozaraženih u četvrtak popeo na 5,92 hiljade, najviše otkada je krajem marta potpuno ukinuto vanredno stanje.

Cijene su pritisnuli i razočaravajući podaci o aktivnostima u kineskoj industriji i pad ekonomije Europske unije i eurozone u prvom tromjesečju.

Eurostat je izvijestio da je bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u prva tri ovogodišnja mjeseca pao 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca jer su sporo vakcinisanje građana i mjere zatvaranja zakočili oporavak.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 65,71 USD, što znači da je porasla 1,18 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije