fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 56 USD

Cijene nafte pale prema 56 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 56 USD budući da je trgovce zabrinulo ubrzano širenje zaraze covidom-19, koje je potisnulo u drugi plan neočekivano veliki pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,24 USD. Nakratko je bila skočila na 57,42 USD, najviši nivo od 24. februara, prenosi Hrportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 16 centi nižoj cijeni, od 53,05 USD. Nakratko mu je cijena bila skočila na 53,93 USD, najviši nivo od 20. februara.

Cijene je na početku trgovine podstakao podatak iz izvještaja Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 5,8 miliona barela. Analitičari su u Reutersovoj anketi predviđali da će pasti 2,3 miliona barela.

Podršku cijenama pružilo je i smanjeno saudijsko snabdjevanje najmanje tri azijska kupca u februaru kako bi se podmirila potražnja najmanje četiri druga kupca, prema tvrdnjama nekoliko izvora u rafinerijama i trgovinskim kućama.

Tokom dana prevladala je ipak zabrinutost zbog velikog broja novozaraženih i evropskih najava strožih i dugotrajnijih mjera zatvaranja kako bi se spriječilo širenje novog, veoma zaraznog soja koronavirusa, otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Kina je zabilježila najveći dnevni skok broja zaraženih u više od pet mjeseci, uprkos blokadama četiri grada, pojačanom testiranju i drugim mjerama zaustavljanja novog talasa zaraze u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Brojne su vlade u međuvremenu krenule sa vakcinisanjem građana protiv covida-19, ali procjenjuje se da će rezultati biti vidljivi tek za dva do tri mjeseca.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 55,41 USD, što znači da je porasla 65 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije