fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 25 USD

Cijene nafte pale prema 25 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 25 USD zbog zabrinutosti za potražnju koja se urušava zbog širenja koronavirusa, potiskujući u drugi plan najavljene podsticaje za ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,26 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 25,08 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 21,76 USD, prenosi SEEbiz.

Čelnici Zastupničkog doma američkog Kongresa odlučili su da danas ili najkasnije sjutra usvoje podsticajne mjere ukupne vrijednosti 2,2 biliona USD kako bi hitno osigurali pomoć u uslovima rasta broja smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom i kolapsa ekonomije.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je do sada registrovano 84,95 hiljada zaraženih i 1,26 hiljada smrtnih slučajeva od COVID-a 19.

Kina je objavila podatak o prvom slučaju lokalne transmisije koronavirusa u prošla tri dana, ali i o 54 nova uvezena slučaja. Peking je naložio avio-kompanijama da oštro smanje međunarodne letove, strahujući da bi putnici mogli ponovo pokrenuti širenje bolesti.

Grupa 20 najvećih razvijenih i ekonomija u razvoju obavezala se da će uložiti više od pet hiljada milijardi USD u svjetsku ekonomiju kako bi ograničila gubitak radnih mjesta i primanja domaćinstava zbog koronavirusa.

G20 je poručio da će učiniti sve što treba kako bi se pandemija zaustavila.

Mjere koje vlade širom svijeta poduzimaju kako bi zaustavile virus rezultirale su snažim padom potražnje za naftom.

Zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin procijenio je da se zbog epidemije potražnja za naftom smanjila 15 do 20 miliona barela dnevno.

Grupa za istraživanje nafte i gasa JBC Energy objavila je da je “drastično” snizila prognozu potražnje za naftom u ovoj godini i sada očekuje da njen pad u prosjeku za više od 7,4 miliona barela dnevno.

Budući da je tri milijarde ljudi zatvoreno u svojim domovima, svjetska potražnja za naftom mogla bi se smanjiti i 20 odsto, naglasio je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Stoga je pozvao velike proizvođače, poput Saudijske Arabije, da pomognu stabilizaciji naftnih tržišta.

Saudijska Arabija pokušava da pronađe kupce nakon urušavanja sporazuma o ograničenju snabdijevanja, povećavajući tržišni udio na račun konkurencije povećanjem proizvodnje nakon što je Rusija odbila dodatne rezove zbog epidemije koronavirusa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 26,04 USD, što znači da je pala 90 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije