fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 52 USD

Cijene nafte blizu 52 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak prema 52 USD nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao zakon o paketu pomoći u koronakrizi, a trgovce je ohrabrio i početak kampanje vakcinisanja u Evropi.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,74 USD. U gotovo istom je iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 48,67 USD, prenosi SEEbiz.

Nakon što je Trump povukao prijetnju da će blokirati odobravanje paketa pomoći, demokrate će u ponedjeljak u Kongresu pokušati da proguraju veći iznos pomoći građanima, od dvije hiljade USD.

Dobro raspoloženje na tržištima podupire i nedjeljni početak masovnog vakcinisanja protiv koronavirusa u Evropi.

„Potpisivanje američkog zakona o pomoći, s mogućnošću povećanja iznosa, trebalo bi da stabilizuje cijene nafte u skraćenoj sedmici“, rekao je analitičar u brokerskoj kući OANDA, Jeffrey Halley.

Pandemija je ove godine snažno smanjila potražnju za energentima, a nadu su tržištima udahnule objave farmaceutskih kompanija o razvoju efikasnosti potencijalnih vakcina protiv koronavirusa i zeleno svjetlo regulatora u više zemalja širom svijeta.

Raspoloženje je donekle splasnulo nakon što je Britanija objavila podatak o pojavi novog soja koronavirusa. Nekoliko vlada prekinulo je saobraćajne veze s Ostrvom i ponovo su ograničile kretanje, što je uticalo na kratkoročnu potražnju i na cijene nafte.

Cijene nafte ostaju ranjive na eventualne nove neuspjehe u nastojanjima da se kontroliše virus, smatra Stephen Innes iz Axija.

Trgovci će pomno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika (OPEC+), zakazan za 4. januar.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji, a od početka iduće godine trebalo bi da je neznatno poveća, za 500 hiljada barela dnevno.

Potpredsjednik ruske Vlade Alexander Novak rekao je da bi mogli prilagoditi dogovor ako se tržišta oporave brže nego što se očekivalo.

OPEC ni danas zbog praznika nije na svojoj internet stranici objavio cijenu barela sirove nafte iz korpe svojih članica u prethodnom danu. Posljednji objavljeni podaci su za 17. decembar, kada je iznosila je 50,78 USD.

Najčitanije