fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica snažno porasle zahvaljujući nadi ulagača u oporavak ekonomije

Cijene dionica snažno porasle zahvaljujući nadi ulagača u oporavak ekonomije

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su na početku prethodne sedmice cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača u oporavak globalne ekonomije od koronakrize, a do kraja sedmice izgubile su dio dobitaka zbog rasta napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 3,3 odsto, na 24.465 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,2 odsto, na 2.955 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 odsto, na 9.324 boda, prenosi SEEbiz.

S&P 500 indeks dostigao je u srijedu najviši nivo u posljednja dva, a Nasdaq indeks u tri mjeseca, zahvaljujući nadi ulagača u dalje podsticajne mjere.

Zapisnik sa posljednje sjednice američke centralne banke, Federelne rezerve (FED) pokazao je da su čelnici Fed-a spremni da podrže ekonomiju dok se ne vrati na put oporavka, što posljednjih dana u javnim govorima ističe i predsjednik Fed-a, Jerome Powell.

Uvjerenje da će Fed uvesti dodatne podsticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno, i nada ulagača u nove fiskalne podsticaje o kojima se raspravlja u Kongresu, podržavaju tržište.

Pozitivno na tržište utiče i postupno otvaranje ekonomije u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo da dovede do normalizacije ekonomske aktivnosti.

„Naredne tri do šest sedmica biće važne za finansijska tržišta jer je većina saveznih država SAD-a u procesu postupnog otvaranja ekonomije“, rekao je strateg u Wells Fargo Investment Institute, Scott Wren.

U posljednja dva prošlosedmična dana na tržištima je zavladao oprez zbog rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagovati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga, i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu.

Kina je, naime, u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon prošlogodišnjih prodemokratskih priznanja u Hong Kongu, kojim bi mu se zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Američki državni sekretar, Mike Pompeo, ponovo je kritikovao reakciju Kine na izbijanje koronavirusa, a uplatu Kine od dvije milijarde USD za borbu protiv pandemije nazvao beznačajnom u poređenju sa stotinama hiljada izgubljenih života i nastalom štetom.

Kina je poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

„Čini se da će Kina biti vreća za udaranje u predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u.
Bijela kuća je procijenila da je učinkovitije udarati po Kini nego spašavati ono što je ostalo od prve faze trgovinskog dogovora“, saopštio je direktor kompanije TrimTabs Asset Management, Bob Shea.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži nivo u više godina.

Ali, i dalje je udaljen oko 13 odsto od svog rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,3 odsto, na 5.993 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,8 odsto, na 11.073 boda, a pariski CAC 3,9 odsto, na 4.444 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks ojačao 1,75 odsto, na 20.388 bodova.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...