fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene akcija na rekordnim nivoima

Cijene akcija na rekordnim nivoima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na američkim i evropskim berzama ove sedmice su dostigle nove najviše niveo, jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa.

Na Vol stritu je Dow Jones ove sedmice ojačao jedan odsto na 29.398 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,6 odsto na 3.380 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 odsto na 9.731 bod, prenosi SEEbiz.

Indeksi su tokom sedmice dostigli nove rekordne nivoe, jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa. Doduše, podaci o umrlima i novozaraženima u Kini još ne ukazuju na to da je epidemija dostigla vrhunac, ali ulagači se nadaju boljim vijestima u bliskoj budućnosti.

Analitičari smatraju da podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će Federalne rezerve (Fed) reagovati ako to bude potrebno.

Naime, u izvještaju Kongresu predsjednik američke centralne banke Jerome Powell poručio da ekonomija, koje raste 11. godinu zaredom, i dalje pokazuje otpornost, ali da Fed pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne prijetnje.

To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerovatno ostati popustljiva.

Pozitivno na tržište utiču i solidni kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Od 387 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 77 odsto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 2,6 odsto veće nego godinu prije, dok su na početku sezona objave poslovnih rezultata očekivali pad zarada od 0,6 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su ove sedmice porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 odsto na 7.409 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,7 odsto na 13.744 boda, a pariski CAC 0,7 odsto na 6.069 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skliznuo 0,6 odsto na 23.687 bodova.

Najčitanije