fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez stečaja u Vektri Jakić

Bez stečaja u Vektri Jakić

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić odbio je predlog Uprave prihoda da se uvede stečaj u još jednu od kompanija biznismena Dragana Brkovića, Vektru Jakić.

“Kako je dug naveden u predlogu, na ime poreza i doprinosa na zarade od avgusta 2017. do juna 2018. godine od 524,52 hiljade EUR u cjelosti obezbijeđen, a dug na ime neplaćenih poreza i doprinosa za jun 2018. godine od 56,86 hiljada EUR u cjelosti izmiren, nijesu ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja, jer je predlog podnijela osoba koja nije ovlaštena u smislu člana 56 Zakona o stečaju”, navodi se u odluci Jovanića.

Pobjeda piše da taj član propisuje da ovlašćeni predlagač može biti povjerilac koji se prethodno u izvršnom postupku nije mogao naplatiti u roku od 45 dana.

U odluci se navodi da Uprava prihoda nije dokazala da je pokušala izvršenje na pokretnim i nepokretnim stvarima dužnika, zbog čega ne spada u krug ovlašćenih za pokretanje stečaja.

Kako stečaj može pokrenuti stečajni povjerilac koji ima neobezbijeđeno potraživanje, sud je odbio zahtjev Uprave prihoda, jer je utvrđeno da su registrovane zaloge na 31 teretnom, specijalnom i vučnom vozilu i uspostavljena hipoteka na poslovnom prostoru Vektre Jakić.

Uprava prihoda je tvrdila da je ostalo neobezbijeđeno 60 hiljada EUR potraživanja, jer je Vektra Jakić u februaru 2019. prodala dva vozila rožajskoj kompaniji Timber King Montenegro, a taj iznos je cesijom kupac uplatio drugoj Brkovićevoj kompaniji Vektra Investments, zbog čega im je onemogućena prinudna naplata.

U odluci se navodi da to što je Vektra Jakić prodala ta vozila dva dana prije nego je Uprava prihoda uspostavila zalogu, nema uticaja na činjenicu da je potraživanje iz predloga za otvaranje stečaja obezbijeđeno, već eventualno može imati za posljedicu prekršajnu odgovornost preduzeća zbog kršenja Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

Sud ukazuje da na listi vozila nad kojima je Uprava prihoda uspostavila zalogu nema prodatih vozila, zbog čega ne stoje njihovi navodi da je ostalo neobezbijeđeno potraživanje.

“Potraživanje navedeno u predlogu je obezbijeđeno po više osnova, pa činjenica što je brisana, predlagačevom greškom upisana zaloga za vozila, ne utiče na utvrđenje da je potraživanje predlagača u cjelosti obezbijeđeno, naročito što je predlagač rješenjem o brisanju ta dva vozila, u ostalom dijelu ostavio rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja na snazi, uključujući i iznos obezbijeđenog potraživanja”, navodi se u odluci Jovanića.

Za sud nije bilo od uticaja to što je Vektra Jakić u blokadi od 2016. godine, niti što je iznos blokade neposredno prije podnošenja predloga za otvaranje stečaja bio deset miliona EUR, jer bi, kako se navodi u odluci, to bilo od značaja samo ako potraživanje po predlogu nije obezbijeđeno ili izmireno. Imajući u vidu da to nije bio slučaj, sud nije ocjenjivao ispunjenost ostalih stečajnih razloga.

U stečaj je polovinom januara otišla Brkovićeva Vektra Montenegro, što je nedavno potvrdio i Apelacioni sud.

Najčitanije