20 C
Podgorica
October 19, 2020.
Naslovnica MINA Business Berza akcije Plantaža stavila na promatranje

Berza akcije Plantaža stavila na promatranje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcije kompanije Plantaže su od četvrtka odlukom Montenegroberze izdvojene na poseban segment za promatranje.

Time se, kako je navedeno, potencijalnim investitorima skreće posebna pažnja da se u toj kompaniji nešto dešava i da pojačaju svoju pažnju, pišu Vijesti.

U obavještenju na sajtu berze navodi se da je ta odluka donijeta u skladu s pravilima Montenegroberze, a razlog je davanje negativnog mišljenja od Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI) na finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti emitenta.

DRI je u ponedjeljak objavila izvještaj o poslovanju i stanju u Plantažama s duplim negativnim mišljenjem zbog kršenja više zakona i brojnih nepravilnosti u poslovanju.

Izvještaj je dostavljen i Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT), koje treba da predmet dodijeli tužiocu i pokrene izviđaj.

Od osnivanja tržišta kapitala u Crnoj Gori, Plantaže su se nalazile na prestižnoj A listi koja se sada zove Prime i na kojoj se trenutno nalaze dionice ukupno šest kompanija.

Umjesto na listi najboljih crnogorskih kompanija, Plantaže su sada na segmentu za promatranje s kompanijama u stečaju Atlas bankom, Invest bankom Montenegro, Solanom Bajo Sekulić i Onogoštom, kao i s firmom Jadran Perast koja je u postupku javne ponude za preuzimanje.

Prema Pravilniku berze, kompanija kojoj je izrečena ova mjera može podnijeti pisani zahtjev kojim traži ukidanje razvrstavanja u segment za posmatranje s obrazloženjem.

Odluka Montenegroberze je privremenog karaktera, ali ako potvrde sve sumnje – izvori Vijesti tvrde da će akcije Plantaža biti skinute s prestižne Prime liste berze.

To bi moglo voditi novom padu vrijednosti akcija ove kompanije. Nominalna vrijednost akcije Plantaža je 51 cent, a trenutna berzanska cijena je osam centi.

Prema sadašnjoj berzanskoj cijeni čitava kompanija, sa 28 miliona kvadrata zemljišta i preko 50 hiljada kvadratnih metara u objektima, vrijedi 14,6 miliona EUR.

Ukupne dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 33 miliona EUR, dok je prošlogodišnji profit kompanije iznosio svega 156 hiljada EUR.

Kompanija bi prošle godine poslovala s gubitkom da pred Novu godinu nije prodala svoje akcije u Podgoričkoj banci za 1,8 miliona EUR.

Kompaniju godinama predvode izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Najčitanije