Naslovnica MINA Business BDP na 48 odsto EU prosjeka

BDP na 48 odsto EU prosjeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 48 odsto prosjeka Evropske unije (EU), saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 261 odsto evropskog prosjeka.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 51 odsto prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona, koje imaju status kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU, Crna Gora ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 48 odsto prosjeka EU, dok se Srbija nalazi na drugom mjestu na nivou od 39 odsto prosjeka EU”, navodi se u saopštenju.

Sjeverna Makedonija se nalazi na nivou od 37 odsto evropskog prosjeka, dok se Albanija i Bosna i Hercegovina nalaze na nivou od 31 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći među zemljama članicama u prošloj godini se kretala u rasponu od 56 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 134 odsto prosjeka EU u Luksemburgu.

Za zemlje koje imaju status kandidata i potencijalnog kandidata za članstvo u EU, prema konačnim podacima EUROSTAT-a, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 39 odsto do 58 odsto prosjeka EU.

Od zemalja regiona, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći je najveća u Crnoj Gori i iznosi 58 odsto prosjeka EU, dok je najniža u Albaniji sa 39 odsto prosjeka EU.

BDP po stanovniku je uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, a stvarna individualna potrošnja po stanovniku je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

Generalno, nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku je više homogen nego BDP, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU.

Struktura stvarne indivudalne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju ali su i dalje evidentne razlike između nivoa stvarne indidivualne potrošnje po stanovniku među zemljama članica EU.

Najčitanije