Naslovnica MINA Business Banke do 1. avgusta da izaberu revizore

Banke do 1. avgusta da izaberu revizore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komercijalne banke u Crnoj Gori moraju da do 1. avgusta izaberu revizore koje će angažovati na procjeni kvaliteta imovine (AQR) i o tome obavijeste Centralnu banku (CBCG), koja treba da im da saglasnost.

Vrhovna monetarna institucija je početkom mjeseca o tome obavijestila sve glavne izvršne direktore banaka, pišu Vijesti.

AQR treba da pokaže nivo stabilnosti bankarskog sistema i da li će biti potrebna dokapitalizacija neke od banaka u Crnoj Gori.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u posljednjem izvještaju za Crnu Goru objavio pismo koje je dobio od ministra finansija Darka Radunovća i guvernera CBCG Radoja Žugića, koji su tu finansijsku instituciju obavijestili da će projekat biti završen do naredne godine.

Prethodno je CBCG izabrala na javnom tenderu revizorsku kuću Ernest&Yang iz Beograda za konsultanta koji će biti zadužen za upravljanje projektom. Konsultant kojeg bude angažovala komercijalna banka treba da bude iz zemlje članice EU i da je učestvovao u najmanje dva procesa AQR u evropskim zemljama.

Banka za taj posao ne može imati konsultanta kojeg je angažovala CBCG.

CBCG će konsultantu platiti 790 hiljada EUR, što je cjelokupan iznos njenih specijalnih rezervi.

MMF je u izvještaju u oktobru podsjetio da je revizija kvaliteta imovine preporuka iz 2005. godine, koja još nije ispunjena.

„Detaljna revizija kvaliteta imovine treba da bude završena najkasnije do kraja godine kako bi pomogla da se razumije prava vrijednost imovine u bilansu stanja banaka, procjena kolaterala i adekvatna rezervisanja za potencijalne gubitke. Da bi se osigurao kvalitet detaljne revizije kvaliteta imovine ona treba da se priprema pod nadzorom međunarodnih procjenjivača“, objasnili su iz MMF-a.

Najčitanije