fbpx
Naslovnica MINA Business Aerodromi od države naplaćuju 9,4 miliona

Aerodromi od države naplaćuju 9,4 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javni izvršitelj Aleksandar Bošković je, postupajući po predlogu za izvršenje Aerodromi Crne Gore protiv države, kao izvršnog dužnika Montenegro Airlinesa (MA), donio rješenje o naplati 9,4 miliona EUR sa troškovima postupka.

Ovaj postupak je, kao punomoćnik Aerodroma, pokrenuo advokat Velibor Marković 4. marta ove godine. Njegov predlog je dva puta odbijao javni izvršitelj, a Privredni sud u oba navrata to rješenje ukinuo, piše Dan.

Nakon toga uslijedilo je treće rješenje na osnovu kojeg bi javni izvršitelj taj iznos sredstava trebalo da zaplijeni iz budžeta Crne Gore i prenese ga na račun Aerodroma, budući da se radi o rješenju na osnovu izvršnih isprava protiv kojeg po zakonu eventualni prigovor ne odlaže izvršenje.

Predlog za izvršenje Marković je u smislu osnovanosti temeljio na odredbi člana 4 Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, kojim se država obavezala da će toj kompaniji, na ime izmirenja dospjelih obaveza koje ima prema Aerodromima po osnovu pruženih usluga, isplatiti iznos od 32 miliona EUR do kraja prošle budžetske godine.

On je to temeljio i na odredbi člana 28 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, prema kojoj se izvršenje sprovodi i na predlog i u korist lica koje u izvršnoj ispravi nije označeno kao izvršni povjerilac, ukoliko to lice javnom, ili u skladu sa zakonom provjerenom ispravom, dokaže da je potraživanje na njega prešlo na drugi način.

Privredni sud je prihvatio Markovićevo stanovište prema kojem je potraživanje sa MA na Aerodrome prešlo putem Zakona o ulaganju u konsolidaciju s obzirom na to da, iako navedeni zakon predstavlja izvršnu ispravu, on ima veću snagu od izvršne isprave jer istu i određuje zakon.

Kako je tim lex specialis zakonom propisana obaveza države da plati MA do 32 miliona EUR kao dug prema Aerodromima, Marković je smatrao da država ima svojstvo izvršnog dužnika MA u odnosu na koji Aerodromi imaju svojstvo izvršnog povjerioca, što su sudovi prihvatili i nakon čega je doneseno rješenje o izvršenju.

Ovaj iznos, tvrdi Marković, svakako će znatno doprinijeti poboljšanju stanja u kome se Aerodromi trenutno nalaze, a posebno imajući u vidu pripremu tog preduzeća za turističku sezonu.

Najčitanije