fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić da preuzme potpunu odgovornost za nastavak poslovanja Prve banke

Žugić da preuzme potpunu odgovornost za nastavak poslovanja Prve banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, pozvao je guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića da odmah preuzme potpunu odgovornost za nastavak poslovanja Prve banke, najavivši da će, u slučaju negativnog ishoda, podnijeti krivične prijave.

PzP će, prema riječima Medojevića, u tom slučaju podnijeti krivične prijave protiv dva guvernera i svih revizorskih kuća od 2011. godine do danas koje su „učestvovale u lažiranju poslovnih knjiga i finansijskih izvještaja u korist interesa Prve familije“.

„Neblagovremena reakcija CBCG može ugroziti depozite države i državnih preduzeća i institucija, direktno ošteti Elektroprivredu (EPCG) za više desetina miliona EUR i proizvesti nove štete i troškove za državu“, naveo je Medojević u saopštenju.

On tvrdi da se Prva banka godinama nalazi u problemima i da opstanak na finansijskom tržištu duguje podršci bivšeg režima i sistemskom “zatvaranju očiju” od CBCG kao regulatora.

„Prva banka je sistemski važna banka iz dva razloga. Prvi, jer je, pored Aca Đukanovića, EPCG najveći akcionar i depozitar. Drugi, Đukanović je tokom svoje vladavine uveo automatizam plasiranja depozita državnih organa, preduzeća, fondova, opština i javnih ustanova u tu banku. Smjena režima Đukanovića je sad otvorila pitanje plasmana ovih državnih sredstava i moraju se uzeti u obzir tržišni uslovi i kriterijumi, te odmah ukinuti automatizam i monopol ove banke“, poručio je Medojević.

Prema njegovim riječima, nedostatak kapitala i toksična aktiva su istorijski problem Prve banke od osnivanja, pa je Vlada preko plasmana državnih depozita, a i direktnom pozajmicom od 44 miliona EUR, neprekidno uskakala i spasavala banku od stečaja.

„Briga Demokratskog fronta (DF) za stanje u ovoj banci je isključivo vezano za zaštitu depozita države i sa njom povezanih institucija i preduzeća, a posebno EPCG i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema od neželjenih posljedica nekontrolisanog i stihijskog scenarija, koji je moguć i realan“, upozorio je Medojević.

On je rekao da njegova saznanja o stanju kapitala, koeficijentu adekvatnosti kapitala i iznosima toksične aktive zahtjevaju hitnu reakciju CBCG, koja je po Ustavu i zakonu zadužena za kontrolu banaka i stabilnost finansijskog sistema.

„Problemi sa “rupom u aktivi” su takvi da zahtjevaju hitnu reakciju i preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti od CBCG, koja neodgovorno ćuti i sakriva probleme pod tepih. Dugogodišnje praćenje poslovanja ove banke ukazuje na veoma opasnu neozbiljnost i neodgovornost CBCG koja godinama toleriše friziranje finansijskih izvještaja i prikrivanje nivoa toksične aktive i nenaplativih i loše obezbjeđenih kredita i štiti privatne interese brata predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS)“, saopštio je Medojević.

DF, kako je rekao, insistira da se odmah objavi preliminarni izvještaj o kvalitetu aktive (QAR), koji je napisao Ernst&Young u generalnim terminima o stanju kapitala Prve banke, kao i o statusu potraživanja banke prema češkom fondu APS.

„Očigledno je da su braća Đukanović svoje pare i depozite izvukli iz ove banke i da ih drže van zemlje, a da će račun platiti država i nedužni građani koji imaju depozite ili sredstva po viđenju“, dodao je Medojević.

On je upozorio novu Vladu, policiju i tužilaštvo, da će svi snositi odgovornost za ignorisanje stanja u Prvoj banci, koje može rezultirati velikim štetama za državu i ugroziti stabilnost finansijskog sistema.

„DF upozorava Vladu da se ne igra i ne pomišlja da parama države i poreskih obveznika dokapitalizuje ili na drugi način spasava ovu banku. Vlasnici banke, braća Đukanović, treba da iz svojih fondova u inostranstvu plate troškove loših plasmana i pokriju rupu u aktivi i kapitalu banke“, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

telekom

O raspodjeli dobiti početkom juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna...