fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽele da postanu prva specijalizovana banka za kreditiranje građana i MSP

Žele da postanu prva specijalizovana banka za kreditiranje građana i MSP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Addiko banka u Crnoj Gori je u proteklih šest godina isporučila gotovo deset miliona EUR neto profita i želi postati prva specijalizovana banka za kreditiranje građana i malih i srednjih preduzeća, saopštili su njeni predstavnici.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Addiko banke u Crnoj Gori, Christoph Schoen, kazao je da je od 2016. godine, kad je lansiran Addiko brend, postignuto dosta u Crnoj Gori, navodeći da koncept koji je tada promovisan traje i danas, a podrazumijeva inovacije i neprekidno pojednostavljivanje svih tradicionalnih bankarskih procesa.

„Od tada do danas postali smo specijalizovana banka za kreditiranje potrošača i finansiranje malih i srednjih preduzeća, ali to putovanje nije završeno, jer konstatno radimo na tome da budemo još brži i bolji”, rekao je Schoen na konferenciji povodom predstavljanja strategije repozicioniranja banke i lansiranja novog imidža.

On je kazao da su tom strategijom unaprijedili komunikaciju i upravljanje brendom kroz moderan koncept, razvojem novog imidža, u liku Oskara, koji predstavlja njihov bankarski pristup, a koji će ispuniti obećanja data strategijom.

Schoen je naveo da je u proteklih šest godina Addiko banka u Crnoj Gori isporučila gotovo deset miliona EUR neto profita.

„Postali smo samofinansirajuća banka, promijenili smo strukturu finansiranja. Poboljšali smo kapitalnu poziciju skoro 18 odsto, ojačali smo menadžment upravljanja rizicima, menadžment upravljanja troškovima i imamo napredan sistem unutrašnje kontrole“, kazao je Schoen.

Prema njegovim riječima, odgovorno kreditiranje podrazumijeva uspostavljanje standarda u procesu procjene rizika i odobravanja plasmana, navodeći da Addiko banka ima visoke standarde i snažnu kulturu upravljanja rizicima koja balansira rizike i zaradu.

„Postigli smo dosta proteklih godina i kada je u pitanju implementacija strategije i imamo fantastičnu poziciju na tržištu. Ono što želimo i na čemu predano svi radimo je da postanemo najbolja banka za brze kredite za potrošače i mala i srednja preduzeća“, rekao je Schoen.

On je kazao da su protekle dvije godine, obilježene pandemijom koronavirusa, bile vrlo izazovne ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i cijelom svijetu.

„Ali, ponovo smo dokazali da imamo snagu i stabilnost i ostvarili smo dobit, a što je još ohrabrujuće prvi kvartal ove godine pokazuje fantastične rezultate, koji se prije svega ogledaju u više od 13 miliona ukupnih plasmana u prvom kvartalu“, rekao je Schoen.

Član UO Addiko banke u Crnoj Gori, nadležan za komercijalne poslove, Miloš Miketić, kazao je da su novom fazom transformacije banke željeli da budu dostupni što većem broju klijenata, koji su u statusu zaposlenja ili penzioneri.

„Došli smo do ideje da se dodatno repozicioniramo i predstavili smo našeg bankara hrčka Oskara koji će na jedan vizuelno prijemčiv način objasniti klijentima šta želimo da radimo i koji će svima nama unutar banke pomoći da to ostvarimo“, rekao je Miketić.

On je kazao da je od 5. maja do kraja mjeseca u ponudi proizvod gdje će svi klijenti moći da podignu kredit od 500 EUR na godinu, a ukupno na kraju će vratiti 501 EUR.

„To je praktično bez kamate i ikakvih dodatnih troškova. Takođe, nemate obavezu prenosa plate na Addiko banku“, dodao je Miketić.

On je rekao da je to široko postavljen proizvod za veliki broj klijenata i očekuju da klijenti to prepoznaju.

„Transformacija banke je počela 2016. godine, od kada je banka prošla dug put. Odlučili smo da promijenimo procese i proizvode, pri čemu je došlo do pojednostavljenja procedura, analiza, tih ručnih procesa koji su se obavljali u banci do toga da smo značajno smanjili našu paletu proizvoda“, objasnio je Miketić.

On je naveo da su donijeli odluku da odustanu od velikih investicionih, hipotekarnih, stambenih kredita, i da se fokusiraju na gotovinske kredite i usavršavanje mobilnog bankarstva i elektronske banke kako bi se primakli klijentima.

„Došli smo do faze gdje možemo potrebe klijenata da zadovoljimo na efikasan način, u dijelu transakcija i kredita. Banka ima mobilnu aplikaciju koja je među najbolje ocijenjenim aplikacijama u Crnoj Gori“, naveo je Miketić.

On je rekao da u ponudi imaju online kredit, mKredit, koji je prvi i za sada jedini kredit koji klijenti mogu da završe preko mobilne banke bez posjete poslovnici, kao i web kredit gdje klijenti jednostavnim apliciranjem na sajtu mogu da podnesu zahtjev a na kraju ostane samo potpisivanje i realizacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije