fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog ukidanja niskobudžetnih letova Crna Gora gubi 82 hiljade putnika

Zbog ukidanja niskobudžetnih letova Crna Gora gubi 82 hiljade putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi zbog ukidanja letova niskobudžetnih avio-kompanija Ryanair i Wizz air mogla izgubiti do 82 hiljade putnika, ocijenio je vazduhoplovni analitičar, Alen Šćuric.

“To je za Crnu Goru abnormalna brojka, a uzmite u obzir da su avioni tih kompanija dosta veliki. Još ako se doda činjenica da je Crna Gora tokom zime jako loše povezana, situacija je katastrofalna”, rekao je Šćuric u Jutarnjem programu na TVCG.

Niskobudžetne kompanije su najavile da će od kraja oktobra ukinuti letove iz Crne Gore ka Barseloni, Zagrebu, Mančesteru, Zagrebu, Rimu i Beču, prenosi portal RTCG.

“Nema letova niti za Frankurt, niti za Cirih, Kopenhagen, Pariz… Ako ide deset letova na četiri linije, to je za neku dalju destinaciju jako loša opcija, a kamoli za Podgoricu”, kazao je Šćuric.

U medijima se pisalo da su kompanije ukinule letove jer su Aerodromi Crne Gore podigli cijene taksi. Šćuric, ipak, smatra da je jako iznenađujuće da pomenute svio-kompanije nijesu podizale cijene karata.

“Imali ste situaciju da su se Aerodromi Crne Gore hvalili sa pozitivnim, ishodima i rezultatima. Zar je onda nužno bilo podizati takse? Koliko će se tek izgubiti novca za ovih 82 hiljade putnika? Koliko ste izgubili na ovim gostima na parkingu, u ugostiteljstvu? Ovo je veliki žuti karton”, kazao je Šćuric.

Sa druge strane, Šćuric je kritikovao i avio-kompanije i nije ih štedio na riječima, navodeći da su jako drski i bezobrazni i da ucjenjuju aerodrome.

“To je njihov modus operandi. Dešava se da se u jednom danu znaju povući, samo ukinu avio-letove, otpuštaju ljude. Ipak, ne mogu da se ne zapitam zašto je Podgorica ovo napravila”, rekao je Šćuric.

Zbog odluke Aerodroma Podgorice da poveća takse, irski niskobudžetni avio-prevoznik Ryanair je odlučio da prekine letove iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb.

Ova kompanija je do sada imala devet linija iz Podgorice, pa će ih ubuduće imati maksimalno šest.

Ryanair je do sada letio dva puta sedmično za pomenute destinacije, a od novembra crnogorskim putnicima biće uskraćena ta mogućnost.

Razlog je, kako su kazali iz ove kompanije, povećanje aerodromskih taksi, što kako tvrde u Ryanairu, podgorički aerodrome potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

Nakon reagovanje te avio-kompanije, oglasili su se Aerodromi Crne Gore, navodeći da nijesu zvanično obaviješteni da te niskobudžetne avio-kompanije od novembra neće letjeti iz Podgorice prema Barseloni i Zagrebu odnosno ka Rimu i Beču.

U reagovanju su naveli da samo postoje najave da se tim rutama neće voziti tokom “dijela godine”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...