fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog korone teže do kredita

Zbog korone teže do kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pogoršanje ekonomske situacije usljed pandemije koronavirusa može dovesti do pooštravanja kriterijuma za odobravanje kredita u crnogorskim bankama, saopštila je predstavnica Centralne banke (CBCG), Maja Ivanović.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG), kazala da se neizvjesna ekonomska situacija, izazvna pandemijom koronavirusa, svakako odrazila na percepciju rizika.

Zato banke, kako je navela, stavljaju veći akcenat na upravljanje rizicima, prenosi portal RTCG.

“Pogoršanje ekonomske situacije svakako može dovesti do pooštravanja kriterijuma za odobravanje kredita. Na to ukazuju i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka. CBCG redovno sprovodi takve ankete, sa ciljem dobijanja uvida u ključne determinante koje utiču na ponudu i tražnju za kreditima”, rekla je Ivanović.

Smanjenje rizičnog apetita banaka nastalog usljed pandemije, kako je ocijenila, nije karakteristika samo Crne Gore, već i drugih tržišta.

Prema njenim riječima, u drugom kvartalu ove godine bilježi se pad tražnje za kreditima od stanovništva zbog ekonomske situacije.

“Usljed nižih zarada i smanjenja zaposlenosti imamo smanjenje tražnje stanovništva za kreditima”, dodala je Ivanović.

Anketa, kako je kazala, pokazuje da se i u narednom kvartalu može očekivati pad tražnje za kreditima.

“Rezultati ankete pokazuju da je u drugom kvartalu došlo do pooštravanja uslova za odobravanje kredita, a očekivanja su i za naredni kvartal da će biti pooštravanja standarda za stambene i potrošačke kredite”, rekla je Ivanović.

Ona je saopštila da je u julu zabilježen rast odobrenih kredita, koji je nastavljen i u avgustu.

“Na kraju avgusta ukupno odobreni krediti iznosili su 3,24 milijarde EUR, što je rast od 5,7 odsto u odnosu na kraj prethodne godine, odnosno rast od 6,7 odsto u odnosu na avgust prethodne godine”, precizirala je Ivanović.

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...