fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršeni radovi na modernizaciji 15 trafostanica

Završeni radovi na modernizaciji 15 trafostanica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na 15 trafostanica širom Crne Gore završeni su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji koji su uključivali zamjenu različite visokonaponske opreme u trafostanicama, rekonstrukciju i zamjenu opreme sistema za zaštitu i upravljanje, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnig sistema (CGES).

Predstavnici CGES-a, Njemačke razvojne banke (KfW), konzorcijuma Simens-Elnos i konsultanta projekta – Tractabel-SEEC, obišli su trafostanicu u Budvi.

Trafostanica 110/35 kV Markovići – Budva, jedna je od 15 lokacija – trafostanica širom Crne Gore na kojima su završeni radovi na rekonstrukciji i modernizaciji koji su uključivali zamjenu različite visokonaponske opreme, rekonstrukciju i zamjenu opreme sistema za zaštitu i upravljanje, te integraciju u SCADA sistem nekoliko visokonaponskih trafostanica.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Asanović, kazao je da se nalaze danas u trafostanici Markovići, jednom od njihovih 15 objekata koji su realizacijom tog velikog i kompleksnog projekta, rekonstruisani i modernizovani.

“O značaju ove investicije istakao bih, prije svega, da je ona dio šireg projekta pod nazivom Transbalkanski elektroenergetski koridor (I) – Dionica u Crnoj Gori, koji se realizuje uz podršku Evropske unije koja je obezbijedila 25 miliona EUR nepovratnih sredstava, koja se isplaćuju od Njemačke razvojne banke (KfW), za radove i opremu”, naveo je Asanović.

On je rekao da su uspješnom realizacijom radova u 15 trafostanica širom Crne Gore, koji su bili veoma zahtjevni, kako sa stručnog i tehničkog, tako i sa organizacionog aspekta, osigurali, prije svega, podizanje kapaciteta prenosnog sistema, a samim tim i sigurnost i kvalitet napajanja za sve naše građane i privredu.

“Podijelio bih sa vama jedan podatak koji govori o značaju ove investicije. Naime, tokom prošle godine nijesmo imali nijedan prekid u napajanju potrošača električnom energijom na Crnogorskom primorju, što nas čini i te kako zadovoljnim i ponosnim. Završetak radova, stvorio je uslove za dalji razvoj energetskog sektora Crne Gore, kao i uključivanje države u regionalno tržište električne energije i efikasnije procese za priključenje obnovljivih izvora energije”, rekao je Asanović.

Prema njegovim riječima, obezbjeđivanje adekvatne infrastrukture, kako na sjeveru, tako i u primorskom dijelu, bilo je, takođe, jedno od strateških prioriteta Crne Gore, s obzirom na njen doprinos uspješnom razvoju turizma i ekonomije i pozitivan uticaj na životni standard građana.

“Vjerujem da investicije koje smo završili, kao i one koje su u toku, imaju snažan uticaj na privrednu aktivnost u našoj zemlji i da značajno doprinose povećanju zaposlenosti i rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da pozicioniraju kompaniju, a i državu Crnu Goru, na mjesto jednog od centralnih aktera elektroenergetskih dešavanja u Jugoistočnoj Evropi”, kazao je Asanović.

On je naveo da nastavljaju sa ulaganjima u prenosnu mrežu, što jasno potvrđuje i podatak da će u narednih pet godina investirati 195 miliona EUR, ostajući doslijedni svom strateškom opredijeljenju da poslovanje širimo na odgovoran, profitabilan i održiv način.

“Na kraju bih istakao i ujedno se zahvalio partnerima u projektu odnosno stručnim konsultantima, projektantima i izvođačima, koji su dali značajan doprinos da se ovaj posao izvede uspješno i bez većih problema, kao i sjajnom timu naših inženjera koji je rukovodio projektom i svojim znanjem, kompetencijom, stručnošću ga doveo do kraja”, zaključio je Asanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije