fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršen prvi CBCG FinTech Hackaton

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“, u organizaciji Centralne banke Crne Gore (CBCG), ICT Cortexa i Udruženja banaka Crne Gore, završen je večeras svečanim proglašenjem pobjednika.

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od tri hiljade EUR, osvojio je tim “Budućnost” Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice.

„Čiji su članovi, učenici drugog razreda Dragana Adžić, Luka Adžić, Nemanja Peković i profesorica Violeta Đukanović, osmislili aplikaciju koja bi stimulisala klijente da koriste elektronsko bankarstvo, preko različitih mehanizama nagrađivanja korisnika i automatizacije plaćanja usluga i servisa“, kaže se u saopštenju.

Drugu nagradu, u iznosu od dvije hiljade EUR, osvojio je tim “Interact”, u kojem su bili Benjamin Dobardžić, preduzetnik, Tamara Pavlović, data reporting analyst, Vladimir Borović, UI/UX dizajner i Blerdijan Kolić, web developer.

Oni su, kako je saopšteno, osmislili mobilnu aplikaciju koja ima za cilj da podstakne korisnike na štednju, pomogne im pri plaćanju i razmjeni novca, a dizajnirana je na principu gejmifikacije.

Treću nagradu, u iznosu od hiljadu EUR, osvojio je tim “Loanit”.

Njegovi članovi, UI designer Sara Jolić, student Anita Dapčević, front end developer Dražen Skrobanović i web developer Čedomir Burić, osmislili su web aplikaciju koja će centralizovati informacije o kamatnim stopama za sve vrste kredita, u crnogorskim bankama i drugim finansijskim institucijama.

„Specijalna nagrada, u iznosu od 400 EUR, dodijeljena je timu “Budućnost”, kao jedinom srednjoškolskom timu koji se plasirao u finale“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za sve članove 18 timova srednjoškolaca koji su se prijavili na CBCG FinTech Hackathon, obezbijeđena i nagrada u iznosu od po 100 EUR, kao znak podrške njihovoj inovativnosti, kreativnosti i hrabrosti da odgovore na zadatu temu takmičenja.

O nagradama je odlučivao šestočlani žiri, u koje su bili viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić, direktor Sektora za kontrolu banaka CBCG Dejan Vujačić, izvršni direktor ICT Cortexa Tarik Zaimović i suosnivač i izvršni direktor kompanije Logate Ivica Tatar.

U žiriju su bili i načelnica Odjeljenja za reviziju informacionih sistema u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija Mirjana Begović i fintech koordinator Hrvatske narodne banke Linardo Martinčević.

„Žiri je ocjenjivao inovativnost, primjenjivost, praktičnost i funkcionalnost ideja iz oblasti finansijskih tehnologija, koje su timovi-finalisti razvijali uz pomoć mentora iz oblasti IT-a, bankarstva i odnosa sa javnošću“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je sve novčane nagrade obezbijedila CBCG.

Iz te finansijske institucije su kazali da se na prvi CBCG fintech hakaton prijavio 41 tim, od čega 18 timova srednjoškolaca, 11 timova studenata i 12 timova profesionalaca iz oblasti bankarstva i IT-a.

Oni su podsjetili da je CBCG FinTech Hackathon 48-časovno ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintech-a.

“Koje je CBCG organizovala sa ciljem da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, i da i na ovaj način doprinese finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sagledaće načine nastavka akcije ograničavanja cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, nakon dublje analize, sagledati moguće načine nastavka akcije Limitirane...