fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZatvaranje naftovoda u SAD-u zadržalo cijene nafte iznad 78 USD

Zatvaranje naftovoda u SAD-u zadržalo cijene nafte iznad 78 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 78 USD, podstaknute zatvaranjem dijela ključnog naftovoda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje je smanjilo zabrinutosti za potražnju zbog posustajanja privrede.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila viša 60 centi i iznosila je 78,44 USD, dok je na američkom ostala gotovo nepromijenjena na 72,58 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je poljuljao strah da će širenje koronavirusa u Kini zakočiti potražnju, a zabrinula su ih i upozorenja šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog usporavanja ekonomija u SAD-u, Kini i Evropi.

Nagovještaj slabljenja kineske potražnje trgovci su iščitali iz odluke Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata, strahujući od posljedica naglog širenja korone nakon ublažavanja striktnih mjera suzbijanja zaraze.

Bojazni su se još više rasplamsale nakon što je istraživanje S&P Globala pokazalo da je aktivnost u američkoj industriji ponovo smanjena u decembru.

Silazni trend cijena zaustavila je informacija operatera glavnog naftovoda u SAD-u Colonial Pipelinea o zatvaranju jedne cijevi zbog neplaniranih radova na održavanju. Naftovod bi ponovo trebalo da radi punim kapacitetom od 7. januara.

Cijene su se stabilizovale zbog zatvaranja naftovoda, smatra analitičar PVM-a Tamas Varga, dodajući ipak da “dominira silazni trend”.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu pojeftinio 5,17 USD na 76,9 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije