fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajednički rješavati probleme u željezničkom sektoru

Zajednički rješavati probleme u željezničkom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija intenziviraće saradnju i komunikaciju sa sindikalnim organizacijama željezničkih preduzeća i biće podrška menadžmentu i zaposlenima u poboljšanju poslovanja i uslova rada.

Državna sekretarka za oblast željezničkog saobraćaja, Dajana Perković, sa saradnicima, je na predlog resornog ministra, Ervina Ibrahimovića, održala sastanak sa predstavnicima sindikata četiri preduzeća – Željezničke infrastrukture (ŽICG), Željezničkog prevoza (ŽPCG), Održavanja voznih i željezničkih sredstava (OŽVS) i Montecarga.

Ona je naglasila da je sastanak prilika da se iz ugla sindikalnih organizacija sagledaju problemi i izazovi sa kojima se suočava ne mali broj zaposlenih u kompletnom željezničkom sistemu.

Perković je predstavila aktivnosti koje je Ministarstvo posljednjih devet mjeseci od početka mandata realizovalo, a koje imaju za cilj da podrže poslovanje tih preduzeća i time posredno poboljšaju uslove za rad zaposlenih.

“U tom smislu, istakla je značajno uvećanje sredstava koja su ove godine opredijeljena za željeznički sistem i podsjetila na niz koraka koje je Ministarstvo za kratko vrijeme preduzelo kako bi, uz kontinuiranu saradnju sa ostalim relevantnim institucijama, pronašlo adekvatna rješenja za urgentna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Perković smatra da je krajnje vrijeme da se ovom zaista važnom segmentu u oblasti saobraćaja, pristupi sa posebnom pažnjom.

S tim u vezi, Ministarstvo je prethodnih sedmica, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije (EU), obezbijedilo konsultansku podršku. Cilj projektnog zadataka ogleda se u sveobuhvatnoj analizi trenutnog stanja ovih kompanija, sa predlogom modela budućeg poslovanja sa principom održivosti i trajnog rješavanja situacije.

Perković je rekla i da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama intenzivno i svakodnevno rade na koncipiranju projekata i aranžmana koji će biti namijenjeni daljoj modernizaciji željezničke infrastrukture.

Zajednički je zaključeno da postoji niz nagomilanih problema, koji se ne mogu riješiti u kratkom vremenskom roku, ali i koja zahtijevaju sistematična i održiva rješenja.

Predstavnici sindikata su naveli da razumiju namjere resornog Ministarstva da se nađe trajno i održivo rješenje za buduće poslovanje ovih kompanija, ali smatraju da je sve manje vremena i da se o problemima zaposlenih mora voditi računa.

Sagovornici su razgovarali o kolektivnim ugovorima, odlivu stručnog kadra naročito građevinskih i elektro inžinjera, uz osvrt na mnoge probleme koji godinama opterećuju ove kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije