fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost zbog novog talasa zaraze zadržala naftu blizu 44 USD

Zabrinutost zbog novog talasa zaraze zadržala naftu blizu 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 44 USD, zakočene naglim rastom broja zaraženih koronavirusom i strožim protivpandemijskim ograničenjima koja bi mogla naškoditi potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 USD. Na američkom tržištu skliznula je 28 centi na 41,54 USD.

Početkom sedmice trgovce je obradovala najava američke farmaceutske firme Moderne da je njena potencijalna vakcina protiv Covida-19 u trećoj fazi kliničkih ispitivanja pokazala efikasnost kod 94,5 odsto učesnika, prenosi Hina.

Prošle sedmice slična je objava stigla i iz Pfizera i njegovog njemačkog partnera BioNTecha, koji od regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi traže da odobre njihovu eksperimentalnu vakcinu već narednog mjeseca.

Optimizam na tržištima prigušio je u međuvremenu podatak da je do srijede od Covida-19 u SAD-u umrlo više od 250 hiljada ljudi. Njujork je prebacio nastavu online, a u Rusiji i Japanu broj novozaraženih snažno raste.

Novi talas zaraze i ponovno uvođenje protivpandemijskih mjera dovode u pitanje oporavak potražnje, koji se ogleda u neočekivano snažnom padu zaliha derivata u SAD-u u prošloj sedmici, za 5,2 miliona barela i rekordnim aktivnostima prerade u Kini.

Cijene nafte pritisnuo je i jači dolar, ali i talas dobitonosnih prodaja uoči praznika u SAD-u.

“Investitori takođe nastoje da zarade na rastu cijena u posljednje vrijeme, uoči američkog Dana zahvalnosti, koji pada krajem mjeseca”, rekao je Kazuhiko Saito iz kompanije Fujitomi.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 43,05 USD, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...