fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za potražnju spustila cijene nafte

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u petak su skliznule na 43 USD, pritisnute strahovima investitora da će skok broja novozaraženih ugroziti oporavak potrošnje u vrijeme kada proizvođači planiraju povećanje proizvodnje.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu skliznula je 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,05 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po četvrt dolara nižoj cijeni, od 40,5 USD, prenosi SEEbiz.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u petak je zabilježeno najmanje 75 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom. Njihov broj iz dana u dan prelazi najviše nivoe od početka pandemije.

Španija i Australija zabilježile su najveći dnevni skok broja novooboljelih u više od dva mjeseca, a nastavlja se i nagli rast broja novih slučajeva u Indiji i Brazilu.

Nagli rast broja novozaraženih usporava oporavak potrošnje goriva i podstiče zabrinutost da će se na oporavak potrošnje od posljedica pandemije možda morati čekati više godina.

Pritiske na slabljenje cijena izaziva i očekivano povećanje ponude nafte na svjetskim tržištima, i to već od idućeg mjeseca.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenim saveznicima dogovorili su da će od avgusta do kraja godine ublažiti ograničenja proizvodnje na 7,7 miliona dnevno. Trenutno smanjuju proizvodnju 9,7 miliona barela dnevno.

Proizvodnja će stvarno biti povećana oko milion barela dnevno zato što će Irak i druge zemlje, koje su od maja do jula proizvodile više od svojih kvota, u avgustu i septembru dodatno srezati proizvodnju, podsjeća Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

“Budući da će proizvodnja od avgusta rasti, slabljenje potražnje moglo bi da odigra presudnu ulogu u snižavanju cijena koje su se počele stabilizovati”, rekla je analtičarka Rystada Louise Dickson.

Ona je dodala da ove godine ne treba očekivati brzi oporavak potražnje, a time i cijena.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 43,8 USD, što znači da je bila niža 32 centa u poređenju s danom ranije.

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata aprilskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...