fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte ispod 104 USD

Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte ispod 104 USD

Njujork, London, (MINA- BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 104 USD jer je zabrinutost za potražnju u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, zasjenila bojazan da bi potencijalni embargo EU na rusku naftu ograničio snabdjevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 3,23 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,91 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 3,41 USD nižoj cijeni, od 101,28 USD, prenosi Hina.

Tržišta su u ponedjeljak zatvorena u Japanu, Britaniji, Indiji i širom jugoistočne Azije zbog državnih praznika, a pažnja je na ostalim tržištima bila usmjerena na podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u aprilu, drugim mjesecom zaredom, zbog mjera suzbijanja covida 19.

Aktivnost je pala na najnižem nivou od februara 2020. godine, kada su vlasti blokirale aktivnosti zbog prvog talasa covida, a slabiji rast znači i slabiju potražnju za naftom.

Pritisak cijenama bila je i nedjeljna objava libijskog National Oila da će privremeno obnoviti aktivnosti u naftnom terminalu Zueitina, nakon što je krajem aprila proglasio „višu silu” na dio isporuka pod pritiskom demonstranata koji su blokirali niz njegovih objekata.

Značajniji pad cijena ograničile su izjave dvojice diplomata EU da je Brisel sklon opciji zabrane uvoza ruske nafte od kraja godine, nakon razgovora sa zemljama članicama EU tokom vikenda.

Mađarska i Slovačka mogle bi biti izuzete zato što su u velikoj mjeri zavisne od ruske nafte, dodali su zvaničnici. Komisija bi u utorak trebalo da objavi novi paket sankcija Rusiji, dodaje Reuters.

Na tržište EU odlazi oko polovine ruskog izvoza sirove nafte, od 4,7 miliona barela dnevno, napominje agencija.

Zapadne zemlje izbjegavaju rusku naftu zbog sankcija, ali njihove pošiljke preuzima Indija, i to po znatno sniženoj cijeni, što je ublažilo uticaj blokade na globalno snabdjevanje.

Ruski manevarski prostor za preusmjeravanje nafte u Aziju je ipak ograničen, smatraju u savjetodavnoj firmi Rystad Energy.

“U slučaju embarga, Rusija će biti prisiljena dodatno smanjiti proizvodnju, budući da više nema skladišnih kapaciteta”, dodali su oni.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u ponedjeljak objavila koliko je prošlog petka koštao barel korpe nafte njenih članica. Prošle srijede koštao je 105,33 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...