fbpx
26.6 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessZa šest mjeseci prenijeto 4,25 hiljada brojeva

Za šest mjeseci prenijeto 4,25 hiljada brojeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uslugu prenosivosti broja je u prvih šest mjeseci ove godine iskoristilo 4,25 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja juna, prenijeto 360 brojeva, a u mobilnoj 3,89 hiljada brojeva.

„U fiksnoj telefoniji najviše je došlo u M:tel 286 brojeva, potom u Telemach 44, u Crnogorski Telekom 26 i četiri broja u fiksnu mrežu One-a“, kazali su iz EKIP-a.

Najviše korisnika otišlo je iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma 302, iz Telemacha 46 brojeva i iz M:tela 12 brojeva.

Kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u prvih šest mjeseci, od ukupno 3,89 hiljada brojeva najviše je prenešeno u M:tel i to 2,35 hiljada, zatim u Crnogorski Telekom 1,1 hiljada, dok je u One prenijeto 437 brojeva.

„Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže One-a 2,4 hiljade, potom iz Crnogorskog Telekoma 932, a najmanje iz M:tela 557“, precizirali su iz EKIP-a.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva se pruža od 1. decembra 2011. godine i do 30. juna ove godine ukupno je prenešeno 73,81 hiljada brojeva, od čega 16 hiljada u fiksnim i 57,81 hiljada u mobilnim mrežama.

„Najviše brojeva je prenešeno u fiksnu mrežu M:tela 9,75 hiljada, potom u Telemach skoro četiri hiljade, u One 1,94 hiljade, a u Crnogorski Telekom 320 brojeva“, dodali su iz EKIP-a.

Najviše je otišlo iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma 15,35 hiljada brojeva, iz Telemacha 341, iz M:tela 289, a iz One-a 18 brojeva.

U mobilnim mrežama, od 57,81 hiljadu prenešenih brojeva, najviše je prenijeto u M:tel, ukupno 27,8 hiljada, zatim u Crnogorski Telekom 19,11 hiljada, dok je u mrežu One-a ukupno prenešeno 10,9 hiljada brojeva.

Najviše korisnika je otišlo iz One-a 28,84 hiljade, potom iz Crnogorskog Telekoma 19,56 hiljada, a najmanje iz M:tela 9,41 hiljada korisnika.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

„EKIP nije imao takvih slučajeva vezano za prenosivost brojeva tokom prvih šest mjeseci ove godine“, zaključili su iz EKIP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije