fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa remont dva broda 700 hiljada EUR

Za remont dva broda 700 hiljada EUR

Bijela, (MINA-BUSINESS) – Brodogradilište Adriatic 42 u Bijeloj obavlja remonte dva broda Mornarice Vojske Crne Gore (VCG), po ugovoru vrijednom 700 hiljada EUR, koji je ta firma sa Ministarstvom odbrane potpisala početkom avgusta.

Prije desetak dana u Bijeloj je po tom ugovoru započet obimniji remont pučinskog remorkera PR-41 Orada, dok je prošle nedjelje na velikom takozvanom travel liftu brodogradilišta Adriatic 42, iz mora na obalu radi dokovanja i manjeg remonta podignut i patrolni brod P-105 Durmitor, pišu Vijesti.

Posao na oba broda potrajaće po 45 dana, a osim standardnih dokovskih radova na podvodnom dijelu trupa, propelerskim osovinama, kormilima i ventilima, podrazumijeva i ultrazvučno mjerenje debljine brodskih stopa na po hiljadu točaka po brodu, izmjenu eventualnih slabih djelova limova na brodskom koristu, te u slučaju remorkera Orada i još neke cjevarske i radove na tankovima goriva, odnosno u pogonskom kompleksu broda, te na sistemu ventilacije i klimatizacije.

Ovo su prva veća ulaganja u ta dva broda koja, uz školski brod Jadran, trenutno predstavljaju glavninu pomorskih snaga Mornarice VCG. Mornarica je od zatvaranja nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu 2007. ostavljena skoro bez ikakve ozbiljnije logističke i tehnološke podrške što se pogubno odrazilo na ispravnost njenih plovila, a time i nivo borbene gotovosti ovog vida VCG.

Sa otvaranjem brodogradilišta Adriatic 42 u Bijeloj, iza kojeg stoji konzorcijum renomirane brodograđevinske korporacije Drydock World Dubai i tivatskog Adriatic Marinasa, Mornarica VCG je opet dobila mogućnost da u spostvenoj državi vrši remonte makar svojih brodova, dok to još ni u Bijeloj ne može raditi kada su u pitanju samo naoružanje i kompleksniniji borbeni sistemi na vojnim plovilima, a što je nekada rutinski i bez problema rađeno u tivatskom Arsenalu.

“Ministarstvo odbrane sklopilo je višegodišnji ugovor sa kompanijom Adriatic 42 iz Bijele s ciljem obezbjeđivanja redovne dinamike održavanja plovnih sredstava Mornarice VCG. Pokrenuti su dokovski, kao i kompleksni radovi na brodovima Mornarice VCG, kako bi njihova tehnička ispravnost bila podignuta na viši nivo”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, čijim radom zvanično koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije