fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa osam mjeseci naplaćeno 853 miliona prihoda

Za osam mjeseci naplaćeno 853 miliona prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina je za prvih osam mjeseci ove godine ostvarila bruto naplatu prihoda od 853 miliona EUR, što je 72 miliona EUR, ili devet odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Plan prihoda za period januar-avgust ove godine premašen je 21 milion EUR, odnosno tri odsto”, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Uprava carina je, kako su saopštili njeni predstavnici, za prvih osam mjeseci ove godine ostvarila značajan rast naplate carinskih prihoda, čime doprinosi uvećanju ukupnih budžetskih prihoda.

foto: Uprava carina

Prema strukturi naplaćenih prihoda, kod svih vrsta dažbina ostvaren je rast naplate prihoda.

Najznačajniji rast prihoda ostvaren je po osnovu akcize, koja je naplaćena u iznosu od 246,8 miliona EUR, što je u odnosu na isti prošlogodišnji period više 34,4 miliona EUR, ili 16 odsto.

Po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu ostvarena je bruto naplata u iznosu od 564,5 miliona EUR, dok je naplata po osnovu carine iznosila 39,5 miliona EUR.

“Naplata poreza na kafu iznosila je 1,8 miliona EUR, a ostali prihodi naplaćeni su u iznosu od 102 hiljade EUR”, precizirali su iz Uprave.

Ukupno ostvarena naplata carinskih prihoda za avgust iznosila je 129,58 miliona EUR, čime je ostvaren plan naplate prihoda za taj mjesec, a što je u odnosu na isti period prošle godine više 13,91 milion EUR, odnosno 12,03 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije