fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa narednu sezonu obezbijediti osnježavanje skijališta

Za narednu sezonu obezbijediti osnježavanje skijališta

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Nedostatak snijega umnogome je poremetio planove Turističke organizacije (TO) Žabljak za realizaciju različitih pripremljenih aktivnosti, te je za narednu zimsku sezonu plan da se prvo obezbijedi osnježavanje skijališta, saopštio je njen direktor Stojan Abazović.

“Evidentno je da se naredne godine moramo bolje spremiti kada je u pitanju osnježavanje naših skijališta, kako bismo imali u ponudi i skijanje i ostale aktivnosti vezane za snijeg. U saradnji sa nadležnim državnim institucijama, radićemo na tome kako bi naredna zimska sezona bila mnogo uspješnija, jer Durmitor bez snijega nije ono parvo”, rekao je Abazović za Dan.

Kako je naveo, da su imali ove godine osnježavanje ski-staze na Savinom kuku, ili da je neki od manjih ski-liftova na Javorovači bio u funkciji, imali bi bar solidnu sezonu.

On je dodao da na Žabljaku iz godine u godinu ima sve manje snijega, tako da država mora biti spremna da modernizuje skijališta ako želimo da Crna Gora bude idealna destinacija za zimske sportove.

Snijeg je ove godine iznevjerio očekivanja turističkih poslenika Žabljaka, pa ga nije bilo tokom decembra, u manjim klličinama pao je pred novogodišnje i božićne praznike, a tek malo veći snijeg pao je pred sam kraj đačkog zimskog raspusta. Tako je ove godine zimska sezona na Žabljaku podbacila, a koliki će biti taj minus znaće se tek narednih mjeseci.

Abazović je naglasio da se klizalište, koje su prvi put otvorili 1. januara, pokazalo kao dobar potez, jer je donijelo novu notu turističkoj ponudi Žabljaka.

“Dosta gostiju sa strane, ali i lokalnog stanovništa, oprobalo je svoje vještine na klizalištu. Zadovoljni smo jer je otvaranje klizališta bio jedan veoma dobar potez, kako za lokalno stanovništvo, tako i za posjetioce, i mislim da je ono umnogome pomoglo da kako-tako održimo sezonu”, smatra Abazović i dodaje da iako snijega nije bilo u onoj mjeri da bi moglo da se skija, jedan dio planiranih aktivnosti su ipak uspjeli da odrade.

Imali su otvaranje zimske sezone, Novogodišnji bazar i Dane durmitorske gastronomije i domaće radinosti, ali nijesmo mogli da realizuju manifestacije kao što su Dani na krpljama, Dane sniježnih figura, Dane Sneška Belića, Dane nordijskog trčanja i još mnogo toga.

On je naveo da dalji tok zimske turističke sezone zavisi od mnogo faktora i nadaju se da bi, pošto mart uvijek zna da iznenadi, ukoliko bude sniježnih padavina, narednih vikenda imali veći broj posjetilaca, kako bi organizovali neke od planiranih aktivnosti.

Kako je sve popularnije turno skijanje, naredne godine planiraju da otvore turno kamp, gd‌je vide budućnost, jer se radi o pravcu koji je prepoznat u Evropi i koji će, kako smatra Abazović, sigurno privući više posjetilaca koji vole da uživaju, kako u nordijskom, tako i u turno skijanju.

Sredstva koja nijesu iskoristili za predviđene aktivnosti tokom zimske turističke sezone, kako je naveo Abazović, prenijeće za ljetnu turističku sezonu, za koju već uveliko prave plan i program.

“Do sada smo obavili dva sastanka koja su se ticala priprema za ljetnju turističku sezonu. Ono što je za sada sigurno, tokom ljeta na Žabljaku će biti dva koncerta, mnogo različitih sportskih aktivnosti i noviteta, a tu je i tradicionalni Wild Beauty Art festival. Nordijska staza tokom ljeta biće staza za trčanje i vožnju rolera”, rekao je Abazović.

On je saopštio da je do sada veliko interesovanje za ljetnju turističku sezonu, te da se nadaju da će ona biti dobra i da će u izvjesnoj mjeri nadoknaditi gubitke koji su knjiženi zbog loše zimske sezone i nedostatka snijega.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezer i Obradović najbolji u Draževini

Podgorica, (MINA) – Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mesud Pezer i Anđela Obradović iz Srbije,...