fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZa agenta u prodaji ekonomskog državljanstva zainteresovane 22 firme

Za agenta u prodaji ekonomskog državljanstva zainteresovane 22 firme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za izbor agenta za posredovanje prilikom apliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva kroz investicije stigle su 22 prijave iz 13 država, od čega su četiri od firmi iz Crne Gore.

Investment Migration Insider je objavio listu ponuđača koji su se prijavili za agenta u prodaji ekonomskog državljanstva, prenosi Dan.

Na toj listi su četiri firme iz Crne Gore – Vip Residency, Artemon, Apex Capital partners i advokat Ratko Pantović iz Tivta.

Vlasnik podgoričke firme Vip Residency je firma Vip Residency, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata. Osnivač Artemona je Nada Babović, dok su vlasnici Apex Capitala Larisa Kac i Laslo Kiss, koji je šef savjetodavne investiciono-migracione firme Discus Holding.

“Vlada bi trebalo da je ponosna na otvorenost i transparentnost, kojom su upravljali ovim procesom. Ova vrsta transparentnosti se nije nikad desila u javnom tenderu ovakve vrste”, rekao je Kiss Investment Migration Insider-u.

Sekretarijat odluku o izboru agenata treba da donese u roku od mjesec od dana javnog otvaranja prijava i ona će biće objavljena na internet stranici Sekretarijata. Po donošenju odluke, Vlada će sa izabranim agentima zaključiti ugovor, na osnovu čega će im Sekretarijat izdati licence i samo na osnovu izdatih licenci agenti mogu da obavljaju svoju aktivnost u sklopu navedenog programa.

Od stranih kompanija prijavile su se Henley and partners iz Džersija, Arton grupa i Immigrant Integration i invest iz Austrije, Kylin Prime iz Hrvatske, RIF Trust iz Dubaija, dvije firme sa Malte – Global Information Consulting grupa i Chetuchi Cauchi Advisors, Coates global i Icepworld iz Londona, kao i Dori Digital KFT iz Mađarske.

Prijavile su se i kompanije Bright International iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Clientreferrals iz Kanade, Globevisa Investments, United International Group i Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Service iz Kine, Yenibirh Terranova Company iz Turske i Citizenship by Investment Professionals iz Hoing Konga.

Iz Dubaija se prijavila još jedna firma, ali njeno ime nije poznato.

Program ekonomskog državljanstva je startovao 1. januara, a trajaće tri godine, u kom periodu će maksimalno moći da se izda dvije hiljade pasoša.

Crnogorsko državljanstvo koštaće od 350 do 550 hiljada EUR. Apliciranje će koštati 100 hiljada EUR, što znači da će se samo od toga inkasirati 200 miliona EUR.

Ostatak od 250, odnosno 450 hiljada EUR će novi državljanin morati da uloži u jedan od razvojnih projekata u Crnoj Gori.

Najčitanije