fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street treći dan uzastopno probija rekorde

Wall Street treći dan uzastopno probija rekorde

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekorde, već treći dan uzastopno, a tržište su pogurali naprijed najnoviji podaci s tržišta rada koji ukazuju na nastavak američkog ekonomskog oporavka.

Dow Jones indeks porastao je neznatno na 35.499 bodova, S&P 500 je ojačao 0,3 odsto na 4.4.60 poena, a Nasdaq 0,35 odsto na 14.816 bodova, prenosi Hina.

Najveće dobitke su ostvarile dionice tehnoloških korporacija Applea, Microsofta, Amazona, Alphabeta i Facebooka, koje drže četvrtinu S&P-eve
tržišne kapitalizacije i glavne su članice tehnološkog Nasdaq indeksa.

Značajno su poskupile i dionice Tesle, Nvidije i Moderne.

“S&P je dostigao novi istorijski rekord i to zbog dobrih razloga. Fundamentalna slika podržava više cijene dionica, zarade kompanija su u uzlaznom trendu, kamatne stope niske, a inflacija ostaje umjerena”, rekao je strateg u U.S. Bank Wealth Managementu, Terry Sandven.

Investitori su se pritom ‘bacili’ na kupovinu tehnoloških dionica čije cijene koje nijesu pratile rast ukupnog tržišta prethodne sedmice.

Najviše je skočila cijena dionice Applea 2,1 odsto, potom Tesle dva odsto, te Microsofta jedan odsto. Među 11 dioničkih sektora, najbolji rezultat imali su tehnološki i farmaceutski.

Doobro raspoloženje na berzi podstakli su najnoviji podaci s američkog tržišta rada, prema kojima je broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za pomoć radi nezaposlenosti ponovno pao prošle sedmice, s obzirom na to da je nastavljen privredni oporavak.

Obim trgovnja je splasnuo, što je uobičajeno za avgust. Ukupno je vlasnika promijenilo 8,3 milijarde dionica, dok je dnevni prosjek u posljednjih 20 trgovinskih dana bio 9,55 milijardi.

Investitori za nove smjernice sada čekaju godišnji sastanak guvernera američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) u Jackson Hole-u krajem mjeseca, u potrazi za signalima kad banka planira da počne da zaoštrava monetarnu politiku.

Na evropskim burzama je panevropski Stoxx 600 indeks blago ojačao, 0,1 odsto na 474,84 bodova, novu najvišu vrijednost.

Londonski Ftse indeks završio je trgovanje u minusu 0,37 odsto na 7.193 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,7 odsto na 15.937 poena, a pariski CAC 0,36 odsto na 6.882 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije