fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street skliznuo s rekordnih vrijednosti

Wall Street skliznuo s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih vrijednosti, jer su ulagači bili oprezni posljednjeg dana avgusta, nakon što su u cijelom tom mjesecu cijene dionica značajno porasle.

Dow Jones je oslabio 0,11 odsto na 35.360 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 odsto na 4.522 poena, a Nasdaq indeks neznatno na 15.259 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene dionica su pale, uključujući tehnološki, koji je dan ranije značajno porastao i pogurao S&P 500 i Nasdaq indeks na rekordne vrijednosti, prenosi Hina.

Analitičari smatraju da se radi o predahu na tržištu, nakon što su cijene dionica u avgustu, inače mirnom mjesecu na tržištu kapitala, značajno porasle.

S&P 500 porastao je u prethodnih mjesec 2,9 odsto, što je sedmi mjesec zaredom kako raste. Dow Jones ojačao je 1,2 odsto, a Nasdaq indeks četiri odsto.

To se zahvaljuje oporavku ekonomije i rastu zarada kompanija, nakon ogromnih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Uz to, američka centralna banka je poručila da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, što znači da će još neko vrijeme štampati svježi novac i održavati rekordno niske kamatne stope.

„Nakon svih monetarnih i fiskalnih podsticaja, postavlja se pitanje kuda idemo? Hoće li S&P 500 dostići nivo od 5.000 bodova i kako? Koji će sektor predvoditi?”, pitao je direktor u firmi SpringRock Advisors, Eric Metz.

U nedavnoj anketi Reutersa, analitičari su procijenili da na kraju ove godine S&P 500 indeks neće biti daleko od sadašnjih vrijednosti.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto na 7.119 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 odsto na 15.835 poena, a pariski CAC 0,11 odsto na 6.680 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije