fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street prekinuo rekordni niz

Wall Street prekinuo rekordni niz

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američki indeksi pali su u ponedjeljak uprkos rastućoj grupi tehnoloških dionica povezanih s procvatom vještačke inteligencije.

S&P 500 je pao 0,1 odsto, dok je Nasdaq Composite skliznuo 0,4 odsto. Obojica su se vratila u vode ljestvica nakon što su prošlu sedmicu postavili novi rekord. Dow Jones Industrial Average izgubio je 97,55 bodova ili 0,25 odsto, prenosi SEEbiz.

Gubici su ublaženi dobicima od više od tri odsto u AI Nvidiji. Super Micro Computer skočio je 18 odsto nakon što je S&P Dow Jones Indices objavio da će se pridružiti S&P 500 indeksu kasnije ovog mjeseca.

Nekoliko dionica usmjerenih na bitcoin, uključujući Microstrategy i Coinbase, takođe je napredovalo kako se kriptovaluta približavala najvišem nivou u 2021. godini. To je ponudilo dodatne dokaze da je Wall Street preuzeo rizik na sjednici u ponedjeljak.

Ali tehnološki zaostaci u konačnom su zadržali tržište. Apple je pao 2,5 odsto nakon što ga je Evropska unija kaznila antitrustovskom kaznom od gotovo dvije milijarde USD. Tesla je pala sedam odsto nakon što je krajem prošle sedmice najavila dodatne popuste i podsticaje.

Izvan tehnologije, Ford je dodao dva odsto na osnovu dobrih podataka o prodaji. Macy’s je skočio više od 13 odsto nakon što su Arkhouse Management i Brigade Capital Management povećali svoju ponudu za robnu kuću.

JetBlue je porastao više od tri odsto, dok je Spirit Airlines pao više od deset odsto. Avioprevoznici su u ponedjeljak saopštili da će okončati planove za udruživanje, sedmicama nakon što su izgubili saveznu antimonopolsku tužbu koja je ugrozila posao vrijedan 3,8 milijardi USD.

Dionice su rasle – podstaknute entuzijazmom oko vještačke inteligencije – tokom posljednjih nekoliko sedmica. Nasdaq je u petak dotigao najviši nivo svih vremena, oborivši rekord iz 2021. i postao posljednji od glavnih berzanskih indeksa koji je dostigao rekordno zatvaranje ove godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije