fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao treći dan uzastopno

Wall Street porastao treći dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su porasli treći dan zaredom, najviše zahvaljujući rastu tehnološkog sektora.

Ipak, trgovalo se oprezno zbog usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize.

Dow Jones je ojačao neznatno na 34.823 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 odsto na 4.367 poena, a Nasdaq indeks 0,36 odsto na 14.684 boda.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su pale cijene dionica u energetskom sektoru, dok su najviše porasle u tehnološkom, 0,7 odsto, prenosi SEEbiz.

To se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Apple, Facebook i Alphabet, uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih izvještaja naredne sedmice.

Ulagači se nadaju da će rezultati tih kompanija biti bolji od očekivanja, kao i većine kompanija do sada.

Naime, do sada su poslovne izvještaje objavile 104 kompanije, pri čemu ih je 88 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 75 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su još nedavno očekivali rast od 66 odsto.

Nakon tri dana snažnog rasta, svi indeksi su nadoknadili skoro sve gubitke od kraja prošle i početka ove sedmice, kada su bili pod pritiskom zbog rasta broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize.

Na tržištu vlada oprez, na što ukazuje znatno manji obim trgovanja nego prethodnih dana, jer oporavak ekonomije od koronakrize gubi na zamahu.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice je neočekivano porastao na 419 hiljada, najviše u dva mjeseca.

Pokazatelji s tržišta rada pažljivo se prate, jer bi mogli pokazati kada bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla početi da raspravljati o ukidanju podsticaja, s obzirom da njeni čelnici poručuju da će podsticati privredu sve dok se tržište rada dovoljno ne oporavi.

„Podaci o nezaposlenima nijesu danas imali značajan uticaj na tržišta ili ekonomske izglede. Međutim, sve zavisi od toga dokle će Fed da toleriše niske kamatne stope. Čini se da je u fokusu Fed-a više puna zaposlenost nego stabilnost cijena”, rekao je direktor u firmi Lenox Wealth Advisors. David Carter.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom rasle.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto na 6.968 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 odsto na 15.514 poena, a pariski CAC 0,26 odsto na 6.481 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije