fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street porastao prvi put nakon četiri sedmice pada

Wall Street porastao prvi put nakon četiri sedmice pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove podsticajne mjere, ali krajem sedmice je zavladala nesigurnost jer je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, zaražen koronavirusom.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1,9 odsto, na 27.682 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,5 odsto, na 3.348 bodova, a Nasdaq indeks takođe za 1,5 odsto, na 11.075 bodova, prenosi SEEbiz.

Prvi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon četiri sedmice pada najviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft, nakon što su sedmicama bile pod pritiskom.

„S obzirom na razočaranje iz Vašingtona, čini se da su ulagači odlučili da potraže sigurnost u velikim tehnološkim kompanijama, koje su posljednjih mjeseci predvodile dobicima na tržištu”, kaže strateg u kompaniji LPL Financial, Ryan Detrick.

Polovinom sedmice ulagače je razočarao korak unazad u pregovorima između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih podsticajnih mjera.

Ministar finansija Steven Mnuchin ponudio je u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1,5 milijardi USD, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, insistiraju na svom paketu, vrijednom 2,2 milijardi USD.

Predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, poručila je da su Demokrate i Bijela kuća zastali u raspravi o vrijednosti paketa.

„Sve zavisi od paketa podsticaja, a loptica je u rukama Kongresa. Vjerujemo da se bliži dogovor, ali zadnji koraci često su najteži. Očekujemo da će do dogovora doći prije predsjedničkih izbora i da će obje strane proglasiti pobjedu”, kazao je Detrick.

A da su podsticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak ekonomije od koronakrize gubi na zamahu.

Broj zaposlenih u septembru porastao je za samo 661 hiljadu, nakon 1,5 miliona u avgustu, što je znatno manje nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Septembarski rast broja zaposlenih najmanji je od početka oporavka američkog tržišta rada u maju, što signalizuje da će trebati puno vremena da se nadoknade 22 miliona radnih mjesta izgubljenih u martu i aprilu i da je ekonomski rast usporio na prelazu u četvrti kvartal.

Loše je na tržište u petak uticala i vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom i da je u karantinu.

To je, kažu analitičari, doprinijelo nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je jedan odsto, na 5.902 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,8 odsto, na 12.689 bodova, a pariski CAC dva odsto, na 4.824 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice skliznuo 0,8 odsto, na 23.029 bodova.

Najčitanije