fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon informacije o još jednoj vakcini

Wall Street porastao nakon informacije o još jednoj vakcini

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u ponedjeljak su porasle najviše u sektorima koji su za vrijeme koronakrize bili pod najvećim pritiskom, jer je ulagače ohrabrila vijest o još jednoj vakcini protiv Covida-19.

Dow Jones je ojačao 1,12 odsto na 29.591 bod, dok je S&P 500 porastao 0,56 odsto na 3.577 poena, a Nasdaq indeks 0,22 odsto na 11.880 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će uskoro početi vakcinisanje protiv koronavirusa, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim ekonomijama, prenosi Hrportfolio.

Nakon američkih Pfizera i Moderne, u ponedjeljak je i britanska kompanija AstraZeneca objavila da je završila testiranje njene eksperimentalne vakcine, koju je razvila u saradnji s Univerzitetom na Oksfordu i da ona može biti efikasna oko 90 odsto.

To je ohrabrilo ulagače, koji su se usmjerili na kupovinu dionica u sektorima koji su zbog koronakrize do sada bili po najvećim pritiskom, a uskoro bi se, s normalizacijom ekonomskih aktivnosti, mogli oporaviti.

Tako su, podstaknute rastom cijena nafte, najviše skočile cijene dionica u energetskom sektoru, više od sedam odsto, dok su industrijski i finansijski sektor porasli više od jedan odsto.

Pale su cijene dionica tehnoloških kompanija, koje su za vrijeme “zaključavanja” najviše porasle.

Tako je cijena dionice Applea pala skoro tri odsto, a Netflixa više od dva odsto. Pojeftinile su, blago, i dionice Facebooka, Amazona, Alphabeta i Microsofta.

Podršku tržištu pružila je i vijest da izabrani predsjednik Joe Biden planira za ministarku finansija da imenuje bivšu predsjednicu američke centralne banke, Janet Yellen.

„Poznata osoba u ovoj nesigurnoj situaciji dobra je za tržište. Ministarstvo finansija je možda važnije od Kongresa u prihvatanju novog paketa podsticajnih ekonomskih mjera”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom novembra. Uskoro bi mogli biti nastavljeni.

Uprkos dobrim vijestima, trgovalo se oprezno, jer se u mnogim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i dalje bilježi rekordni broj novozaraženih koronavirusom.

A na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto na 6.333 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo neznatno na 13.126 poena, a pariski CAC blago na 5.492 boda.

Najčitanije