fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao uoči sezone poslovnih rezultata kompanija

Wall Street pao uoči sezone poslovnih rezultata kompanija

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji zbog koronakrize neće biti baš dobri.

Dow Jones oslabio je 328 bodova ili 1,39 odsto, na 23.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,01 odsto, na 2.761 poen. Nasdaq indeks ojačao je 0,48 odsto, na 8.192 boda, prenosi SEEbiz.

Posljednjih sedmica cijene dionica nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti ekonomske štete.

Međutim, S&P 500 i Dow Jones indeks pali su jer ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a mnoge su već objavile da će im prihodi i zarade oštro pasti.

Tako je, na primjer, Ford Motor objavio procjene prema kojima bi njegov gubitak u prvom tromjesečju mogao dostići 600 miliona USD, dok je u istom prošlogodišnjem periodu ostvario dobit od 2,4 milijarde USD. Cijena dionice Forda pala je gotovo četiri odsto.

Oštro su, više od četiri odsto, u ponedjeljak u prosjeku pale i cijene dionica banaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave rezultata poslovanja JPMorgan Chasea i Wells Farga u utorak.

I mnoge druge kompanije i banke ostvariće slabe rezultate jer su mnogi djelovi ekonomije već sedmicama paralizovani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti više od šest odsto u odnosu na uporedni period, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast 6,3 odsto.

Kako se očekuje i pad zarada u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Ni procjene po američku ekonomiju nijesu ništa bolje. Analitičari fonda Pacific Investment Management (PIMCO) objavili su kako očekuju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju 30 odsto na godišnjem nivou, a iako bi u naredna dva kvartala prvireda trebalo da poraste, u cijeloj godini američki bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi zabilježiti pad od pet odsto.

U moru loših vijesti, istaknula se i jedna dobra. Najveća američka online trgovina Amazon.com objavila je da će zaposliti 75 hiljada ljudi zahvaljujući snažnom rastu online potražnje.

Cijena dionice Amazona skočila je više od šest odsto, zbog čega je Nasdaq indeks završio s blagim dobitkom.

Obim trgovanja bio je u ponedjeljak manji nego prethodnih trgovinskih dana jer se na evropskim i mnogim drugim berzama u svijetu nije radilo zbog uskršnjih praznika.

Najčitanije