fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao sedmu sedmicu zaredom

Wall Street pao sedmu sedmicu zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu pale su sedmu sedmicu zaredom, jer se ulagači plaše da će zbog visoke inflacije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), agresivno povećati kamate, što bi moglo izazvati recesiju.

Dow Jones je skliznuo 2,9 odsto na 31.261 bod, dok je S&P 500 potonuo tri odsto na 3.901 poen, a Nasdaq indeks 3,8 odsto na 11.354 boda, prenosi SEEbiz.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa sedam sedmica zaredom nije zabilježen od dot.com krize 2001. godine, dok pad Dow Jonesa osam sedmica zaredom nije zabilježen od Velike depresije 1932. godine.

Tržište je ‘na iglama’ jer se očekuje dalje agresivno povećanje kamatnih stopa Fed-a, zbog čega bi ekonomija mogla uroniti u recesiju.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 procentnih poena, a očekuje se da će ih dodatno podići za po 0,5 procentnih poena na iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u lancima nabavke, ekonomija mogla uroniti u recesiju.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da postoji 35 odsto izgleda za recesiju u naredne dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom naredne godine očekuje blagu recesiju u američkoj ekonomiji.

„Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok se stopa inflacije ne počne usporavati, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, po našem mišljenju, produžiti na većinu ljetnih mjeseci”, rekao je strateg u U.S. Bank Wealth Management, Terry Sandven.

Među najvećim gubitnicima bio je tehnološki sektor, koji je posljednjih godina, za vrijeme koronakrize, najviše porastao. No, okruženje s povišenim kamatama ne ide u prilog tom sektoru.

Pod pritiskom je bio i trgovački sektor, jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta privrede, rata u Ukrajini i poremećaja u lancima nabavke, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdaq indeks potonuo oko 27 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale, ali znatno blaže nego na Wall Streetu.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 odsto na 13.981 poen, a pariski CAC 1,2 odsto na 6.285 bodova.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je porastao 1,2 odsto na 26.739 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije