fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVukčević: Dati Aerodrome pod koncesiju bi predstavljalo legalizovanu pljačku građana

Vukčević: Dati Aerodrome pod koncesiju bi predstavljalo legalizovanu pljačku građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tenderski postupak za Aerodrome mora se prekinuti i tako zaustaviti legalizovana pljačka crnogorskih građana, ocijenjeno je iz Prave Crne Gore.

Predstavnik Prave, Ivica Vukčević, kazao je da su Aerodromi Crne Gore jedno od rijetkih profitabilnih i strateški važnih državnih preduzeća, čiji razvoj se može finansirati iz njegovog profita.

„Protivno interesu građana Crne Gore je davati profitabilna državna preduzeća strancima pod koncesiju i tako im omogućiti da iznose iz zemlje profit, koji steknu na taj način. Građani Tivta su više puta zato opravdano protestovali protiv davanja aerodroma Tivat pod koncesiju“, naveo je Vukčević u saopštenju.

On je rekao da premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavom „da treba da tražimo od potencijalnih ponuđača povećanje koncesija na makar 200 miliona EUR ili da raspišemo novi tender”, nastavlja politiku bivše vlasti u vezi davanja Aerodroma pod koncesiju.

„Demokratska partija socijalista (DPS) je tokom mandata Duška Markovića raspisao tender za davanje aerodroma Podgorica i Tivat pod koncesiju, koji su u sastavu Aerodroma Crne Gore. Ova odluka DPS-a je veoma loša, jer nema ekonomskog opravdanja da se strateški državni resursi kao što su aerodromi daju pod koncesiju“, ocijenio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, iskustvo iz drugih država je pokazalo da je svakom koncesionaru glavni cilj profit, koji se često ostvaruje na štetu građana.

„Najnoviji predlog da se poveća koncesija bi se mogao negativno odraziti na povećanje aerodromskih taksi. Koncesionari u Beogradu i Zagrebu su na primjer, izdejstvovali povećanje aerodromskih taksi, zbog kojih su porasle cijene karata za putnike“, dodao je Vukčević.

On je naveo da su problemi koji su nastali na aerodromu Zagreb, koji bilježi promet manji od očekivanog nakon što je dat pod koncesiju, upozorenje da koncesija nije dobro rješenje za aerodrome Podgorica i Tivat.

„Većinom aerodroma u Evropi upravlja država. U slučaju da nastupe problemi na nekom od aerodroma koji je dat pod koncesiju na primjer u Francuskoj, državi ostaju na raspolaganju drugi aerodromi“, rekao je Vukčević.

Crna Gora, kako smatra, ne smije da dozvoli sebi rizik davanja aerodoroma u Podgorici i Tivtu pod koncesiju, jer ima samo ta dva međunarodna aerodroma.

„U slučaju da koncesionar ne bude ispunjavao odredbe iz ugovora o koncesiji, država može imati velike probleme, koji se mogu negativno odraziti na razvoj turizma i ukupan ekonomski razvoj“, zaključio je Vukčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije