fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVučinić: Oscilacije na tržištu kapitala normalna pojava

Vučinić: Oscilacije na tržištu kapitala normalna pojava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Oscilacije na tržištu kapitala su sasvim normalna i prirodna stvar, jer investitori imaju visok stepen senzibiliteta i reaguju na svaku informaciju, saopštila je direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić.

Ona je, komentarišući u Jutarnjem programu TVCG najveći pad vrijednosti crnogorskih obveznica u istoriji, kazala da je tržište kapitala zapravo slika stvarnosti i realnosti u finansijsko-ekonomskom sistemu.

Vučinić je dodala da berza, odnosno međunarodno tržište kapitala, pokazuje šta investitori očekuju od budućnosti, prenosi portal RTCG.

“Berza, dakle, ne pokazuje kretanje iz prošlosti, nego očekivanje investitora. Oni su poslali jasan signal, pokazali su zabrinutost, ponuda je bila velika i uticala je na pad cijene. Međutim, moramo znati da su oscilacije na tržištu kapitala normalna stvar, da investitori imaju visok stepen senzibiliteta i da na svaku informaciju reaguju. I zapravo, tržište kapitala je slika stvarnosti i realnosti u finansijsko-ekonomskom sistemu”, saopštila je Vučinić.

Opozicija smatra da je najveći pad vrijednosti crnogorskih obveznica u istoriji posljedica govora potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u Evropskom parlamentu, u vezi sa kreditom koji je uzet kod kineske Exim banke za realizaciju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Vučinić je navela da je konkretna situacija pokazala da obveznice osciliraju i da se u Crnoj Gori nešto događa, što je poslalo loš signal.

“Mene je iznenadilo koliko se oko svega diglo prašine. Voljela bih da i naši dnevnici počinju time kakva je situacija na finansijskim tržištima. Oscilacije na berzi su potpuno prirodna pojava. Budućnost i tržište će pokazati koliko povjerenje imaju investitori u te obveznice”, rekla je Vučinić.

Ona je, govoreći o posljednjem velikom zaduženju, saopštila da je Crna Gora izašla na međunarodno tržište, jer joj je novac bio potreban.

“Dobili smo novac i on se koristi. Problem koji može da izazove stanje u Crnoj Gori imaju zapravo investitori koji su kupili te obveznice. Jedino oni imaju problem. Novac je u Crnoj Gori i on se troši za potrebe koje trebaju”, kazala je Vučinić.

Ona je dodala da bi voljela da se Crna Gora zaduživala i na domaćem tržištu, što je bio slučaj 2019. godine, kada je bila emisija obveznica od 50 miliona koje su “planule” na tržištu.

“Crna Gora bi trebalo da se okrene sebi, jer ovdje ima novca, sredstava i investitora i da podstakne domaće tržište kapitala. Razumijem zašto se izlazi na međunarodno tržište, jer su nam potrebne velike količine novca kojeg nema u Crnoj Gori. Ali sve to bi uticalo na razvoj crnogorskog tržišta kapitala. To bi bio podsticaj”, smatra Vučinić.

Kada je riječ o eventualnim negativnim ekonomskim trendovima u budućnosti, ona je navela da je prirodno da buduća zaduženja budu sve skuplja ukoliko ekonomske i finansijske stvari u Crnoj Gori ne budu dobre.

“To će biti loše po nas, jer ćemo plaćati visoke kamate za zaduženja”, zaključila je Vučinić.

Najčitanije