fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost otkupa 6,3 miliona EUR

Vrijednost otkupa 6,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u prvom kvartalu iznosila je 6,3 miliona EUR, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 2,1 milion EUR ili 33,3 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 4,2 miliona EUR ili 66,7 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu porastao je 3,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

“Od toga je zabilježen pad vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje preduzeća 6,1 odsto i rast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 8,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu sirovo kravlje mlijeko učestvuje sa 27,8 odsto, kokošija jaja 16,9 odsto, kao i stoka po vrstama i kategorijama 12,6 odsto.

Svježe povrće učestvuje sa 12,4 odsto, svježe voće 9,1 odsto, ostali proizvodi 8,5 odsto, industrijsko bilje 6,7 odsto, svježa riba 4,7 odsto, prerađevine voća i grožđa 0,9 odsto i žita 0,4 odsto.

Najčitanije