fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVračar: EPCG za dogovor sa KAP-om u vezi sa cijenom struje

Vračar: EPCG za dogovor sa KAP-om u vezi sa cijenom struje

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Elektroprivreda (EPCG) je, prema riječima njenog glavnog finansijskog direktora, Mira Vračara, raspoložena za pregovore sa firmom Uniprom KAP oko cijena struje, dok je predstavnik Uniproma Nebojša Dožić saopštio da će na pregovore kad god to kažu iz elektroenergetske kompanije.

Dožić je u Jutarnjem programu TVCG kazao da do nedavno nijesu pomišljali na scenario gašenja proizvodnje, ali da su iznenađeni i zatečeni stavom EPCG.

On je poručio da će, ako i dalje ostane isti stav EPCG, biti prinuđeni da isključe ćelije planski.

“Mi smo polovinom godine poslali dopis EPCG i resornim ministarstvima i premijeru, u kojem tražimo da se postojeći ugovor, koji je trebalo da traje još naredne godine, produži za još pet godina, kako bi mogli da planiramo proizvodnju i započnemo planirane investicijie”, rekao je Dožić.

Tek nakon urgencije Uniprom KAP-a dobili su dopis od EPCG 29. oktobra, u kojem ih obavještavaju da žele da raskinu ugovor krajem ove, a ne krajem naredne godine, prenosi portal RTCG.

Uprava KAP-a je prije nekoliko dana najavila je svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, čak i mogući potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe postojeći ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Dožić je rekao da je KAP najbolji potrošač struje na svijetu, a ne samo u Crnoj Gori.

“Mi trošimo veliku količinu energije i danju i noću, istu količinu, ravna linija. Ne možemo se porediti sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS), koji kupuju energiju za balansiranje”, smatra Dožić.

Vračar je u Jutarnjem programu rekao da su bili prinuđeni da pokrenu aktivnosti u dijelu cijena, kako bi se cjenovno usaglasili sa cijenama na berzi.

“Istina je da se KAP obratio dopisom u junu i tražena je garancija isporuke struje u ugovorenoj snazi i po već ugovorenoj cijeni, što mi nijesmo mogli da garantujemo. Niko u ovakvim okolnostima ne može garantovati cijenu za pet godina”, tvrdi Vračar.

Na pitanje kakva bi bila cijena električne energije za domačinstva, ako bi EPCG nastavila da struju isporučuje KAP-u po sadašnjoj cijeni, Vračar je odgovorio da je nesporno da bi se te cijene morale odraziti na domaćinstva.

“Da bi zadržali cijenu domaćinstvima mi moramo ostalim potrošačima, na svim naponskim nivoima, a posebno na nivou 110 kilovolti (kV), na koji je priključen KAP, povećati cijenu električne energije. Mi smo takvu ponudu, isto kao KAP-u, poslali svim potrošačima naponskog nivoa, iako ih ne možemo poistovjećivati”, rekao je Vračar.

Dožić je pozvao predstavnike EPCG da naprave ponudu, a Uniprom će se odrediti hoće li moći da je ispoštuje.

“Zbog nas ne želimo da se nikome drugome povećava cijena struje. Ako to nije interes Crne Gore i EPCG, nama ne treba niko da poklanja ništa”, zaključio je Dožić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...