fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVladan Drašković zakonito postavljen

Vladan Drašković zakonito postavljen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladan Drašković zakonito je bio na funkciji pomoćnika komercijalnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG), koju je obavljao prije nego je nedavno postavljen za izvršnog direktora, navodi se u odluci sudije podgoričkog Osnovnog suda, Mladena Bulatovića.

On je kao nesnovan odbio zahtjev nekadašnje savjetnice direktora ACG, Biljane Knežević da poništi odluku o njegovom izboru i raspiše novi oglas za to radno mjesto.

Drašković je u avgustu prošle godine izabran za vršioca dužnosti, a mjesec kasnije za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, piše Pobjeda.

Upitan da prokomentariše odluku suda, Drašković je izrazio podršku provjerama svih radnih biografija, a posebno onih koje dolaze sa stvarnim ili navodnim međunarodnim referencama.

“Prijatnije je ukoliko su takve inicijative ispraćene dobrim namjerama i pristojnošću u izvedbi, ali i one druge svakako treba da dobiju jednak tretman i zasluženu pažnju”, kazao je Drašković Pobjedi.

Knežević, koja je sa Draškovićem bila u najužem izboru za ovu poziciju, iznenađena je, kako je kazala, takvom odlukom i najavljuje žalbu Višem sudu. Ona tvrdi da Drašković nije dostavio validne dokaze o radnom iskustvu koje se navodi u odluci ACG o njegovom imenovanju.

“Vladan Drašković je i sam pred sudom izjavio da je bio zaposlen u Lsg Lufthansa Service, a niti jedan dokaz u dokumentaciji ne postoji da je bio general manager (GM) kompanije Lufthansa kako je navedeno u odluci o izboru kandidata čiji poništaj tražim. Lufthansa i Lsg Lufthansa service nije ista kompanija, a sud u presudi ne pravi razliku između ove dvije kompanije, već samo navodi da je Drašković zadovoljio uslove oglasa”, kazala je Knežević.

Ona je ukazala na to da Drašković nije priložio ni ugovor o radu ni pisma preporuke te da jedino što među njima pravi razliku jeste navod da je bio GM Lufthanse problematizujući što je kao dokaz za to prihvaćena kopija ID kartice.

“Razumijem da je ljudima van branše teško da naprave razliku između Lufthanse i Lsg Lufthansa service holding, ali ja sam sudu prezentovala te razlike, što je u potpunosti zanemario, navodeći u presudi da Drašković ima međunarodno radno iskustvo u jednoj od vodećih kompanija za avio prevoz, što nije tačno. Drašković tvrdi da je bio zaposlen u LSG Lufthansa Service Holding, a ta kompanija nije Lufthansa renomirani avio-prevoznik, već se bavi keteringom, što je i zvanična Draškovićeva struka – tehnolog. Dakle, kontrolisao je ispravnost, da banalizujem, sendviča i vode, što nikakvih dodirnih tačaka nema sa razvojem aerodrome”, zaključila je Knežević.

Sudija Bulatović je u obrazloženju naveo da je Drašković zadovoljio uslov petogodišnjeg iskustva na rukovodećim pozicijama samom potvrdom da je bio izvršni direktor Fabrike vode Lipovo duže od šest godina te da svi ostali dokumenti samo ukazuju na dodatno radno iskustvo.

On je odbacio navode Knežević da Draškovićeva dokumentacija ne govori o međunarodnom iskustvu, imajući u vidu, kako je naveo, kopiju ID kartice u kojoj stoji da je zaposlen u Lufthansi, te kopije radnih dozvola iz Njemačke i Rusije sa navedenim pozicijama.

“Sud ukazuje da ID kartice predstavljaju važan dokument u svakoj firmi, jer prije svega predstavljaju dokaz da određeno lice radi za tu firmu, odnosno dokaz identiteta i zaposlenja, kao što se takav status dokazuje i radnim dozvolama za strance”, stoji u odluci sudije.

U presudi se navodi da su i Drašković i Knežević ispunjavali uslove oglasa, te da su ACG imali diskreciono pravo da izaberu onako kako je po njihovoj ocjeni najcjelishodnije.

Knežević je pokrenula sudski postupak protiv ACG i zbog imenovanja Draškovića za izvršnog direktora, a spor zbog imenovanja Petra Radulovića za zamjenika direktora je u zastoju, jer je sutkinja u tom predmetu prešla u drugi sud.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije