fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada predlaže povećanje minimalca već od 1. jula

Vlada predlaže povećanje minimalca već od 1. jula

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je predložila da se povećanje minimalne zarade od 15 odsto, odnosno na 222 EUR primijeni od 1. jula, ukoliko se među socijalnim partnerima, u okviru Socijalnog savjeta, prethodno postigne saglasnost, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je u intervjuu Pobjedi podsjetio da predlog Vlade podrazumijeva i smanjenje opterećenja rada za dva odsto.

“Povećanjem sa sadašnjih 193 na 222 EUR, minimalna zarada će iznositi 43 odsto prosječne zarade u zemlji, što je iznad prosjeka u Evropskoj uniji (EU) gdje je ovaj odnos na nivou od 40 odsto”, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, u javnosti je bilo dosta kritike što se odluka o povećanju minimalne zarade nije ranije donijela.

“Te kritike nijesu uvažavale kompleksnost ovog pitanja. Naime, svaka ovakva mjera mora biti sagledana ne samo kroz potrebu rasta dohotka onih koji primaju minimalnu zaradu, nego i sa stanovišta uticaja na zaposlenost, poslovanje i, naravno, na budžet države”, poručio je Radunović.

On je rekao da je jasno da se radi o povećanom opterećenju poslodavaca na koje oni mogu reagovati smanjivanjem zaposlenosti.

“Da bismo tu mogućnost minimizovali, smanjili smo doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje koji pada na teret poslodavca, za dva procentna poena. Dakle, tek kada smo pažljivo razmotrili sve implikacije povećanja minimalne zarade i procijenili njihov uticaj, odlučili smo se za ovaj predlog”, objasnio je Radunović.

Na pitanje koliki će biti fiskalni uticaj povećanja minimalne zarade i smanjenja poreskog opterećenja rada, Radunović je odgovorio da si sindikati predlagali da se minimalna zarada poveća na 250 EUR.

To bi, kako tvrdi, izazvalo ukupno godišnji rast troškova poslovanja od 41 milion EU.
“Sigurno je da bi, pored smanjenja konkurentnosti preduzeća, pa i ugrožavanja ekonomskog rasta u cjelini, jedan od efekata bio i otpuštanje zaposlenih, u značajnom obimu, što odmah uzrokuje rast neformalne ekonomije” dodao je Radunović.

Povećanje minimalne zarade na 222 EUR, prema Vladinom scenariju, kako tvrdi Radunović, svodi te rizike na najmanju moguću mjeru, jer je rast troškova poslodavca po tom osnovu značajno manji, posebno ako se ima u vidu i pomenuto smanjenje stope doprinosa.

“Istovremeno, razlika između predloga sindikata i Vlade u odnosu na obim rasta minimalne zarade se, u budžetu, projektuje kao ušteda od tri miliona EUR”, precizirao je Radunović.

Iz Vlade je nedavno najavljeno da će novo povećanje minimalca biti naredne godine.

Radunović je rekao da će za odlučivanje o mogućem novom povećanju minimalne zarade ključni parametar biti efekat povećanja koje je Vlada predložila.

“Tu prvenstveno mislim na uticaj u odnosu na zaposlenost, odnosno na mogućnost otpuštanja kao reakciju poslodavaca. Dakle, bilo bi neozbiljno licitirati o procentu i terminu novog povećanja minimalne zarade dok se ovo koje je predloženo ne aktivira”, smatra Radunović.

Na pitanje da li očekuje da u ovoj godini bude poboljšan materijalni položaj radnika Radunović je odgovorio to kontinuirani posao Vlade.

“Priznaćete, prilično je jednostavno povećati minimalnu zaradu, plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja, ne vodeći računa o katastrofalnim posljedicama po državu, ako takve odluke nemaju ekonomsko utemeljenje i opravdanost. Zato Vlada nastoji da cijeli crnogorski ekonomski brod gura naprijed, a da se poboljšanje standarda dešava kao proističuća posljedica takvog progresa i rasta”, naveo je Radunović.

On je kazao da je za vrijeme mandata ove Vlade otvoreno više od 15 hiljada novih radnih mjesta, uz dodatna pozitivna očekivanja u tom segmentu bazirana na projekcijama ekonomskog rasta, ali i suzbijanja sive ekonomije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 15 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 15 saobraćajnih...