fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da opredijeli milion EUR za crnogorske stočare

Vlada da opredijeli milion EUR za crnogorske stočare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada bi sa pozicije budžetske rezerve trebalo da opredijeli milion EUR za crnogorske stočare i time da šansu da ta grana poljoprivrede preživi, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Budimir Mugoša.

On je kazao da je u utorak, poslije višemjesečnih pregovora i razgovora crnogorskih stočara sa resornim ministarstvom o problemima sa kojima se ne mogu sami izboriti, Ministarstvo poljoprivrede izašlo sa svojim predlogom za rješavanje trenutne teške situacije.

„Stočarima je ponuđeno da im se isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul. Naravno, stočari su jasno poručili sa jučerašnjeg protesta da je ovaj predlog za njih neprihvatljiv i da će nastaviti i radikalizovati proteste“, naveo je Mugoša.

On je podsjetio da je još u januaru upozoravao ministra i u ličnoj komunikaciji i javnim nastupima na ozbiljnost problema.

„Zatim sam, kroz formu poslaničkog pitanja, preko našeg poslaničkog kluba ponovo upozorio na ovaj problem, a nakon toga predložio amandman na nacrt budžeta za ovu godinu kao najlakše i najlogičnije rješenje da se odobri dodatnih milion EUR za subvencije u mljekarskom sektoru“, dodao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, većina u Parlamentu je, očigledno, kao i ministar bila stava da se u tom sektoru ne dešava ništa dramatično, da je sve u redu „i da mlijeko samo teče a stočari traže pride još i meda.“

„Naravno, situacija je vrlo teška i ozbiljna i to zna svako, pa i zaposleni u ministarstvu, ali nema političke volje da se problem riješi“, smatra Mugoša.

Kako je kazao, takav stav ministarstva je posebno problematizovan izjavom državnog sekretara da će po tih dva centa obezbijediti smanjenjem zarada zaposlenima.

„Rješenje koje ja predlažem je da se stočari obrate Vladi, a da Vlada sa pozicije budžetskih rezervi gdje je predviđeno (predlogom budžeta za 2021. jer budžet još nije izašao u Službenom listu pa treba provjeriti) 75.071.050,00 EUR povuče jedan milion i time da šansu da ova grana poljoprivrede preživi“, rekao je Mugoša.

On je naveo da je ukupno za subvencije u poljoprivredi predviđeno 9,133,197.94 EUR što je, kako je kazao, 0,37 odsto budžeta ili skoro duplo manje nego za Radio Televiziju Crne Gore.

„U prethodnoj godini je za subvencije u mljekarstvu isplaćeno 3,15 miliona EUR a ovogodišnjim agrobudžetom vjerovatno neće biti značajnijih odstupanja tako da i sa ovim izdvajanjem je to višestruko manje nego u Evropskoj uniji ili recimo u Srbiji“, rekao je Mugoša.

On je apelovao na premijera Zdravka Krivokapića da ima razumijevanja za te zahtjeve.

„Pogotovo imajući u vidu da on ima više iskustva u oblasti stočarstva od ministra poljoprivrede i njegovih saradnika“, dodao je Mugoša.

Najčitanije