fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVisok nivo investicija u sektoru elektronskih komunikacija

Visok nivo investicija u sektoru elektronskih komunikacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su u prošloj godini u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 68,79 miliona EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

„Ostvarene investicije su 33,54 odsto veće u odnosu na 2021, kada je ostvareno 51,51 milion EUR ulaganja“, precizira se u saopštenju.

Ovako visok nivo investicija, kako smatraju u EKIP-u, doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Iz EKIP-a su objasnili da elektronske komunikacije spadaju u infrastrukturne privredne grane, napominjući da su ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu jedan su od glavnih pokretača ekonomskog napretka.

„Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture i uvođenje novih tehnologija i usluga“, dodaje se u saopštenju.

Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su svjesni toga pa su u značajnoj mjeri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast.

Iz EKIP-a su saopštili da se očekuju nova ulaganja operatora elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija.

„Operatori u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori planiraju da u ovoj godini investiraju oko 65 miliona EUR, oko 44 miliona u narednoj i oko 45 miliona u 2025“, precizirali su iz EKIP-a.

Predstavnici regulatora su naveli da je u prethodnih deset godina prisutan trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga.

„U prethodnih deset godina operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su investirali preko 650 miliona EUR. Trend visokog nivoa investiranja posebno je prisutan od 2016. godine, koja je bila rekordna u pogledu investicija“, kazali su iz EKIP-a.

Oni su zaključili da višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori postoji stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije