fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVišestruko bolji rezultati na tržištu rada Crne Gore

Višestruko bolji rezultati na tržištu rada Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na tržištu rada ove godine su zabilježeni pozitivni trendovi koji se ogledaju u smanjenju broja nezaposlenih sa evidencije, odnosno stope registrovane nezaposlenosti, saopštio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Gzim Hajdinaga.

On je na godišnjoj konferenciji za medije, na kojoj je sa saradnicima predstavio rezultate rada u ovoj godini i prioritete za narednu, kazao da se na evidenciji Zavoda nalazi oko 40 hiljada osoba, od čega su 58 odsto žene.

“U odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do smanjenja nezaposlenosti od gotovo šest hiljada osoba. Stopa registrovane nezaposlenosti iznosi 14 odsto i 2,8 procentnih poena je niža nego prošle godine”, naveo je Hajdinaga.

Pozitivni trendovi na tržištu rada, kako je ocijenio, rezultat su prije svega intenzivnih privrednih aktivnosti u državi, ali i onih koje realizuje institucija kojom rukovodi.

“Naša osnovna zakonska uloga, posredovanje pri zapošljavanju, najviše je došla do izražaja tokom ove godine, prilikom povezivanja domaćih nezaposlenih osoba i poslodavaca. Aktivacijom svih kapaciteta nastojali smo da ublažimo trend zapošljavanja strane radne snage i utičemo na što veće zapošljavanje domaće”, objasnio je Hajdinaga.

Zavod je tokom prethodnih 12 mjeseci imao čak 52,5 hiljade posredovanja za gotovo 30 hiljada osoba.

“Budući da je u čitavoj prošloj godini izvršeno svega šest hiljada posredovanja za oko četiri hiljade osoba, matematika je jasna – u ovoj godini je broj posredovanja skoro devet puta veći, a posredovalo se za sedam puta više osoba, što su rezultati višestruko bolji nego više godina unazad”, precizirao je Hajdinaga.

On je dodao da su u ovoj godini poslodavci, posredstvom Zavoda, prijavili više od 29 hiljada slobodnih radnih mjesta, 6,5 odsto više nego prošle godine.

„Broj onih koji su dobili zaposlenje direktinim posredvanjem Zavoda između nezaposlenih i poslodavaca iznosio je oko čak 15,5 hiljada. Tražnja za stranom radnom snagom je veća nego u prethodnoj godini“, rekao je Hajdinaga.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao institucija nadležna za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u prethodnih 12 mjeseci izdalo više od 23 hiljade dozvola u kvoti, što je oko 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Uvažavajući potrebe poslodavaca, u programe aktivne politike zapošljavanja, uključeno je gotovo 1,8 hiljada nezaposlenih sa evidencije, pretežno iz sjevernog regiona“, precizirao je Hajdinaga.

On je saopštio da je Zavod, težeći većem stepenu digitalizacije usluga, boljoj komunikaciji sa nezaposlenima i poslodavcima i uvođenju novih načina rada i programa, kreirao nova aplikaktivna rješenja koja će značajno unaprijediti pružanje usluga klijentima. Riječ je, kako je objasnio, o savremenom digitalnom alatu, usmjerenom prema poslodavcima, nezaposlenima i osobama sa invaliditetom.

„Novi digitalni alat korisnicima omogućava podnošenje pred-prijava za nezaposlene online, odnosno bez dolaska u prostorije Zavoda. Sa druge strane, pravnim licima omogućava online prijavu slobodnog radnog mjesta kod poslodavaca, ali i podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije, prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom“, rekao je Hajdinaga.

On je podsjetio da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz podršku Ministarstva finansija, ugovorilo taj projekat, dok su sredstva, od preko dva miliona EUR, obezbijeđena iz predpristupne podrške EU – IPA (CAP 2020).

„Projekat je trenutno u fazi dizajna sistema, a očekuje se da će nakon završetka tog procesa ZZZ imati pouzdan, fleksibilan, siguran i moderan informacioni sistem po uzoru na najsavremenije službe zapošljavanja članica EU“, kazao je Hajdinaga.

On je dodao da je ZZZ aktivni učesnik brojnih projekata koje finansira EU. Među njima je TWINNING projekat Jačanje kapaciteta ZZZ za sprovođenje aktivnih mjera za zapošljavanje, buduće učešće u Evropskom socijalnom fondu i podršku u mobilnosti radne snage, koji se realizuje posredstvom Evropske komisije.

Projekat je vrijedan 823,53 hiljade EUR od čega je finansijski doprinos EU 700 hiljada, i biće nastavljen u narednoj godini.

Hajdinaga je saopštio i da je tokom ove godine broj zahtjeva za ostvarivanje prava na subvenciji zarada osoba sa invaliditetom gotovo dupliran.

„U ovoj godini podnijeto je 2,08 hiljada zahtjeva za ostvarivanje prava na subvenciju zarada osoba sa invaliditetom, dok je tokom prošle odobreno 1,19 hiljada. Od tog broja, 1,26 hiljada se odnosi na nove zahtjeve, što predstavlja 40 odsto više nego prošle godine“, rekao je Hajdinaga.

On je dodao da se i u narednoh godini očekuje tendencija rasta interesovanja poslodavaca za subvenciju zarada osoba sa invaliditetom i podsjetio da je prije pet dana raspisan javni poziv za finansiranje projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom – grant šema u iznosu od milion EUR.

Zavodu je, Predlogom budžeta za narednu godinu, opredijeljeno 55,13 miliona EUR, od čega je za pasivne mjere, odnosno isplatu novčane nadoknade za nezaposlene predviđeno 24,15 miliona, za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom 21,9 miliona, a za mjere aktivne politike zapošljavanja 3,5 miliona.

„ZZZ će i ubuduće, u cilju prilagođavanja zahtjevima tržišta, raditi na poboljšanju kvaliteta besplatnih usluga i njegovanja dobre saradnje sa poslodavcima. Zavod u narednoj godini planira brojne aktivnosti koje će uticati na smanjenje nezaposlenosti i veće zapošljavanje domaće radne snage“, rekao je Hajdinaga.

On je saopštio da će u narednoj godini biti intezivirane usluge posredovanja između nezaposlenih i poslodavaca sa ciljem da se svakom nezaposlenom sa evidencije ponudi makar jedno zaposlenje.

„Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja uticaćemo da se poboljša kvalitet domaće radne snage, čime će se bolje zadovoljiti zahtjevi poslodavaca i povećati zapošljavanje. Uticaćemo da se teže zapošljive osobe zapošljavju kroz programe javnih radova, a kroz program grantova za samozapošljavanje pružićemo priliku onima koji imaju preduzetničke sklonosti“, poručio je Hajdinaga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije