fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše cijene proizvođača industrijskih proizvoda 

Više cijene proizvođača industrijskih proizvoda 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u januaru u odnosu na decembar prošle godine bile su u prosjeku više 0,8 odsto, pokazuju podaci Monstata.

“Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile su u prosjeku više 1,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima.

“Prodajna cijena proizvođača industrijskih proizvoda je cijena po kojoj proizvođač prodaje svoje proizvode redovnim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama. U cijenu ne ulazi porez na dodatu vrijednost (PDV)”, rekli su iz Monstata.

Uzorak i ponderi su bazirani na godišnjem industrijskom istraživanju. Proizvođači su odabrani kao najveći proizvođači kategorija proizvoda koje su uključene u istraživanje.

Najčitanije