fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeliko interesovanje građana u okviru programa Energetski efikasan dom

Veliko interesovanje građana u okviru programa Energetski efikasan dom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija uspješno realizuje novu fazu programa Energetski efikasan dom, za koju vlada veliko interesovanje građana, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Cilj projekta je smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija uljen-dioksida (CO2), kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Za potrebe programa, Ministarstvo je za ovu godinu obezbijedilo 150 hiljada EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu (pelet i briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta i split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, kao i ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

U okviru programa, građani su bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada EUR sa periodom otplate do šest godina za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima. Ministarstvo će subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Ministarstvo je realizovalo javni poziv namijenjen građanima da se prijave za učešće u programu od 5. jula do 4. avgusta.

„O velikom interesovanju građana, značaju i svrsishodnosti ovog projekta govori i podatak da je u okviru ovog javnog poziva obrađeno 354 zahtjeva zainteresovanih građana. U toku je implementacija mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, nakon čega će biti realizovane i ostale aktivnosti u okviru programa Energetski efikasan dom“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazalin da dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata koji su bili namijenjeni domaćinstvima, a u okviru kojih je 1,73 hiljade domaćinstva u Crnoj Gori primijenilo mjere energetske efikasnosti, od čega je značajan broj na sjeveru, pokazuje da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri povećava.

„Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom Energetski efikasan dom i upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu i ostvarene rezultate u prethodnom periodu, Ministarstvo će i u narednoj godini realizovati nove faze programa Energetski efikasan dom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije