fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće akcize na rezani duvan i gazirana pića

Veće akcize na rezani duvan i gazirana pića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcize na fino rezani duvan, etil alkohol i gazirana pića biće povećane od 1. januara naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora Pobjedi su kazali da će se povećati akciza na fino rezani duvan sa 30 na 35 EUR po kilogramu, na etil alkohol sa 1,05 na 1,25 hiljada EUR po hektolitru, gazirana pića sa 20 na 25 EUR po hektolitru.

Kako se navodi, to će povećati cijene tih proizvoda, ali će se tek po primjeni veće akcize znati koliko.

Najviše problema prihodima budžeta u ovoj godini napravilo je povećanje akcize na cigarete na 40 EUR na hiljadu komada, nakon čega su pali prihodi, a povećan šverc.

Zbog toga je Vlada od 1. septembra vratila akcizu na stari nivo, na 30 EUR na hiljadu komada, nakon čega je tržište počelo da se stabilizuje.

Smanjena akciza ostaće i naredne godine, ali će na rezani duvan, kome su se mnogi pušači okrenuli, biti povećana.

Iz Ministarstva su podsjetili na akcizni kalendar, koji je u primjeni od avgusta, kada je smanjena akciza na rezani duvan sa 54 na 30 EUR po kilogramu, što je u primjeni od 1. septembra do 31. decembra.

Od 1. januara do kraja naredne godine akciza na rezani duvan biće 35 EUR po kilogramu, od 1. januara do 31. decembra 2020. godine 40 EUR, 2021. godine 45 EUR, da bi 2022. akciza bila 50 EUR po kilogramu.

“Godinu kasnije akciza će biti 55 EUR, a 2024. godine 60 EUR po kilogramu rezanog duvana”, naveli su iz Ministarstva i dodali da su od akcize na duvanske proizvode naplatili 37,6 miliona EUR, što je 26,6 odsto ili 13,6 miliona EUR manje nego u istom periodu prošle godine.

Iz Ministarstva su kazali da su u novembru prihodi od akciza porasli, imajući u vidu da je sprovedena redefinisana akcizna politika počela da daje rezultate kada su u pitanju akcize na duvan i duvanske proizvode.

Kako su naveli, novembarska naplata bila je 70 hiljada EUR niža nego u istom mjesecu prošle godine.

Dodaje se da uvoz tog proizvoda nije povećan i pored toga što su se mnogi pušači okrenuli rezanom duvanu.

Prema podacima Uprave carina, uvoz fino rezanog duvana u ovoj godini bio je 2,82 hiljade kilograma, dok je prošle godine uvezeno 2,86 hiljada kilograma.

“Od 1. januara se uvodi i akciza na ugalj od 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da će ona važiti do 31. decembra naredne godine.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...