fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeća potrošnja u novembru

Veća potrošnja u novembru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u novembru preuzeli ukupno 223,98 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 12 odsto više u odnosu na oktobarsku potrošnju.

To je i pet odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da je najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja.

„Očitano je ukupno 404,49 hiljada brojila ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, navodi se u saopštenju.

Ekipe Sektora za održavanje su u novembru na 10/0,4 kV nivou realizovale 2,1 hiljadu intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 266 hiljada EUR.

Na distributivnu mrežu je u novembru priključeno 514 novih korisnika.

„Prethodnog mjeseca izvođeni su radovi na ugradnji reklozera i secesionera na osam deset kilovoltnih dalekovoda u Kolašinu i Bijelom Polju. CEDIS je za realizaciju ovog projekta izdvojio oko 830 hiljada EUR. Nakon završetka radova, korisnici koji se napajaju sa navedenih dalekovoda mogu očekivati povećanje nivoa kvaliteta u isporuci električne energije“, dodaje se u saopštenju.

Tokom novembra, na području Crne Gore je ugrađeno 26 novih, elektronskih brojila.

Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 430 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije